Fun zóna

Späť na články

Volvo investuje do start-upu Spectralics. Avizuje head-up displej na celé čelné sklo

V dnešných autách hrá elektronika ohromne dôležitú rolu, automobilky preto úzko spolupracujú s rôznymi technologickými spoločnosťami, ktoré neraz dotujú či priamo odkupujú. Volvo nie je výnimkou. Na tieto účely má od roku 2018 zriadený samostatný fond, prostredníctvom ktorého najnovšie investuje do izraelského start-upu Spectralics.

Táto relatívne nedávno založená spoločnosť sa zaoberá obrazovými a optickými technológiami, pričom rieši hardvér i softvér. Jej kľúčovým produktom je tenučký viacvrstvový optický film. Je to v podstate priehľadná obrazovka, ktorú možno aplikovať na povrchy akýchkoľvek tvarov a veľkostí. Pokojne teda môže pokrývať všetky sklá automobilu.


Samozrejme, najväčší zmysel dáva tento film na prednom okne, cez ktoré vodič primárne vníma dianie v premávke. Mnohé dnešné automobily premietajú na jeho malý výsek obraz head-up displeja. Severská automobilka však avizuje, že vďaka riešeniu Spectralics môže digitálny obraz  vykresľovať na celé čelné sklo. Z toho by profitovala najmä takzvaná rozšírená realita známa z najmodernejších áut.

Niektoré dnešné vozidlá priamo na okne napríklad zvýrazňujú jazdné pruhy, zobrazujú bezpečnostné upozornenia či navigačné pokyny. Mnohí vodiči si túto formu asistencie pochvaľujú a je pravdepodobné, že ju časom uvidíme v čoraz väčšom počte modelov. Volvo môže vďaka know-how spoločnosti Spectralics získať v tomto smere náskok. Aktuálne do nej investuje 2 milióny dolárov (1,77 mil. eur), pričom si od toho sľubuje posun aj na poli kamerových systémov.

ZDROJ: topspeed.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené