Fun zóna

Späť na články

Renault pretvára brazílsky ostrov Fernando na eko ostrov

Viaceré automobilky postupne budujú mestá, či premieňajú niektoré ostrovy a regióny na ukážkové oblasti so "zelenou" dopravou a "zelenou" energiou. Jedným z cieľov je vyskúšať si fungovanie s novými riešeniami vo veľkom. Mestá a menšie ostrovy sa tak pre automobilky stávajú laboratóriom.  V tomto smere nezaostáva ani značka Renault, ktorá v rámci projektu „Smart Islands“ poskytuje krajinám celý rad riešení na dosiahnutie uhlíkovej neutrality. Po Belle-Ile-en Mer (Francúzsko) a Porto Santo (Portugalsko) sú teraz na rade ostrovy Fernando de Noronha v Brazílii.


„Cieľom projektu Noronha Zero Carbon je zmeniť energetický ekosystém súostrovia, ktorý je v súčasnosti založený prevažne na fosílnych palivách a ponúkať čisté a obnoviteľné zdroje energie na zníženie emisií skleníkových plynov,“ vysveľuje Livia z Renault Group Partnership Brazil. Tímy Skupiny Renault v Brazílii sa zaviazali pracovať na celom energetickom ekosystéme súostrovia. Začali s dodávkou 100 % elektrických vozidiel do správy ostrova. Odvtedy niektorí obyvatelia ostrova prestúpili na elektrické vozidlá a zakúpilo sa ďalších 24 vozidiel, ako sú ZOE, Twizy a Kangoo Z.E. Ambíciou je, že do roku 2030 už na ostrove nebudú ďalšie ICE vozidlá.


"Súčasne pracujeme na tom, aby sme ostrovu poskytli čistú a obnoviteľnú energiu. Od roku 2021 spolu s našimi partnermi ponúkame kompletný verejný solárny nabíjací systém: vyvinuli sme fotovoltaické nabíjacie stanice a na ich strechy namontujeme solárne panely," hovorí Livia. Každá stanica môže napájať až šesť vozidiel súčasne a poskytuje 26 MWh energie ročne. Táto vyrobená energia zodpovedá 180 000 najazdených kilometrov bez emisií, ktoré nahradia asi 20 000 litrov fosílneho paliva. A prebytočná energia sa posiela späť do siete na použitie v miestnej komunite.


V roku 2020 sa podpísala dohoda o technickej spolupráci medzi vládou a energetickou spoločnosťou Pernambuco (Celpe). Umožňuje aktiváciu dvoch nových solárnych fotovoltaických batériových modulov, čím posilňuje úložný systém na ostrove a zdvojnásobuje využitie čistej energie počas špičky. Projektami v Belle-Ile-en Mer, Porto Santo a na súostroví Fernando chce Renault ukázať možné spôsoby podpory využívania udržateľných území s nulovou uhlíkovou stopou.

ZDROJ: auto.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené