Fun zóna

Späť na články

Volvo zhadzovalo autá z výšky 30 metrov, aby pomohlo so záchranou životov

Volvo je dlhé desaťročia známe pre svoju angažovanosť v oblasti bezpečnosti vozidiel. Najnovšie k nej prispelo najextrémnejším crash testom, aký kedy vykonalo. Zároveň ide o kriticky dôležitý test. Aspoň tak svoj počin opisuje Volvo vo svojej tlačovej správe. Cieľom testu bolo pripraviť záchranné zložky na akýkoľvek priebeh nehody a zároveň simulovať sily, ktoré na vozidlo pôsobia pri najextrémnejších nehodách. Volvo preto zhodilo niekoľko nových vozidiel zo žeriava z výšky 30 m.


Nezvyčajný prístup pomohol Volvu simulovať poškodenie pri nehode jedného vozidla vo veľmi vysokej rýchlosti, ďalej nehodu vozidla po náraze do nákladného auta vo vysokej rýchlosti, či nehodu, pri ktorej dostane vozidlo ťažký náraz do boku.


Po takýchto nehodách sa posádka vozidla dostane veľmi pravdepodobne do kritického stavu. Prioritou je dostať ju z auta, a čo najrýchlejšie transportovať do nemocnice. Záchranári v takýchto prípadoch hovoria o "zlatej hodine", ktorú potrebujú na vystrihnutie posádky z auta a odvoz do nemocnice. K zvládaniu záchranných akcií v dostatočne rýchlom čase má prispieť výstup z extrémnych crash testov. Všetky zistenia a výsledky z testov budú zahrnuté vo výskumnej správe, ktorá bude voľne k dispozícii pre záchranárov. Na základe nej môžu optimalizovať svoje postupy pri záchrane životov.


Záchranári štandardne trénujú na vozidlách z vrakoviska, ktoré sú staré aj 20 rokov. Pevnosť materiálov. konštrukcia a celková odolnosť je v takom prípade neporovnateľne horšia v porovnaní s modernými autami. Na tento vývoj áut musia záchranári reagovať a prispôsobovať mu vyslobodzovaciu techniku.

"Normálne testujeme nehody áut iba v laboratóriu a toto bolo prvýkrát, čo sme zhodili autá zo žeriavu. Vedeli sme, že po teste uvidíme extrémne deformácie. Urobili sme to preto, aby mohli záchranné tímy pracovať na skutočnej výzve," komentoval nezvyčajný test Håkan Gustafson, šéf Volva. Celkovo bolo pri testoch zničených 10 rôznych modelov značky Volvo. Švédski experti presne vypočítali, akým silám musí byť každé auto vystavené, aby dosiahli požadovaný stupeň poškodenia. 


ZDROJ: auto.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené