Fun zóna

Späť na články

Renault predstavuje platformu CMF-EV. Prvý s ňou príde Mégane

Renault je v oblasti elektromobilov európskym lídrom. Od roku 2010, keď predstavil hravý Twizy, neskôr Fluence EV, Kangoo EV a najmä elektrický hatchback Zoe, má na konte v Európe už 300 000 predaných elektromobilov. To znamená, že každý piaty registrovaný Renault mal elektrický pohon. Nedávno sa pochválil novou generáciou hybridných a plug-in hybridných modelov Clio, Captur a Mégane s prívlastkom E-Tech. Teraz ale štartuje druhú, čisto elektrickú éru, ktorej základom sa stane platforma CMF-EV, vyvinutá spolu s Nissanom.


A práve tá je hlavným posolstvom konceptu eVision Mégane, ktorý automobilka ukázala na virtuálnej konferencii eWays. Nová modulárna architektúra sa môže pochváliť štrukturálnymi batériami, ktoré vytvárajú najtenší batériový blok s výškou len 11 cm. Obsahuje tiež najmenší elektromotor, umiestnený spolu s výkonovou elektronikou a prevodovkou v prednej časti platformy. To znamená, že technika ustupuje priestoru pre posádku. Dokazuje to aj samotný koncept, ktorý má na dĺžku síce len 4,21 metra, ale rázvor a priestor v kabíne porovnateľný s modelmi, ktorých celková dĺžka je väčšia o 150 až 300 mm.


Tenký batériový blok tiež umožňuje postaviť nízku karosériu, čo je výhoda na strane aerodynamiky, kľúčovej pre dojazd elektromobilov. V tomto prípade majú akumulátory kapacitu 60 kWh a podporujú nabíjanie výkonom až 130 kW. Elektromotor má výkon 160 kW a poskytuje krútiaci moment 300 Nm. Možné sú ale aj ďalšie variácie, ako v dĺžke rázvoru náprav, celkovej dĺžke karosérie, integrácií hrubšieho batériového bloku s väčšou kapacitou aj dvoch elektromotorov pre modely s pohonom oboch náprav. CMF-EV je tak vhodná pre autá nižšej až strednej triedy vrátane SUV.


Ako prvý sa na novej architektúre predstaví kompaktný hatchback, čo naznačuje názov konceptu Mégane. A nebudeme naň čakať dlho, Renault ho ukáže už v priebehu budúceho roka. S platformou je zviazaných viac ako 300 patentov, ktoré súvisia s elektromotorom, batériami, tepelným manažmentom, ale aj samotnou architektúrou a akustikou. Jej univerzálnosť sme mohli vidieť aj v aplikácii Nissanu. Ten na nej totiž už stihol predstavil elektrické SUV Ariya s dvojicou elektromotorov s výkonom 205 až 290 kW a batériami s kapacitou 63 alebo 87 kWh. Ariya bude navyše dostupná aj vo verzii so zadným náhonom.


ZDROJ: auto.pravda.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené