Fun zóna

Späť na články

Renault chystá nový motor. Mal by sa objaviť v budúcom Kadjare sa vráti 1.2 TCe

Emisné normy sú dnes v Európe neúprosné, že automobilky hľadajú akejkoľvek možnosti, ako znížiť emisie svojich automobilov. Do budúcnosti ale nariadenia budú ešte prísnejšie, na rok 2026 sa rysuje emisná norma Euro 7, ktoré pravidlá ďalej sprísni. Automobilky už sa na Euro 7 začínajú pripravovať, Renault práve z tohto dôvodu chystá návrat motora s obchodným označením 1.2 TCe.

Ten sme z ponuky francúzskej automobilky poznali dlhé roky, od roku 2017 však bol postupne nahradený dnešným preplňovaným agregátom 1.3 TCe, vyvinutým v spolupráci s Mercedesom. V minulosti označenie 1.2 TCe niesol štvorvalec, v budúcnosti však nový agregát sa staronovým označením bude trojvalec.


Turbodúchadlom preplňovaný trojvalec s interným označením HR12 vzniká na základoch aktuálneho trojvalcového motora 1.0 TCe (interne HR10), známeho napríklad z Renaultu Clio. Cieľom konštruktérov je pritom maximalizovať jeho účinnosti, ktorá sa má priblíž až na úroveň vznetových agregátov.  Podariť sa to má niekoľkých riešeniami, či už znížením vnútorného trenia, zlepšením spaľovanie prostredníctvom priameho vstrekovania o vyššom tlaku alebo zvýšením kompresného pomeru. Naviac má agregát byť schopný pracovať v úspornejším Atkinsonovom cykle, známom primárne z hybridov Toyota. Nie prekvapivo potom bude motor pripravený na elektrifikáciu.

Renault v tomto smere chystá rozšírenie systému E-Tech uvedenom v Cliu naprieč ponukou. Motor 1.2 TCe má byť pritom použitý vo väčších modeloch s týmto systémom, v ktorých má vďaka preplňovaniu zabezpečiť viac výkonu a viac krútiaceho momentu v nižších otáčkach. Výsledkom tak má byť aj nižšia spotreba, a to nielen na papieri, ale aj v praxi. Podľa zákulisných správ bude nový trojvalec 1.2 TCe debutovať v nástupcovi aktuálneho Kadjaru. Nový kompaktný crossover má debutovať niekedy na prelome rokov 2021 a 2022. Nie je tak vylúčené, že sa časom objaví aj v ponuke nového Nissanu Qashqai, ktorý by s budúcim Kadjarom mal zdieľať technický základ.


ZDROJ: auto.cz

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené