Fun zóna

Späť na články

Nový Jaguar XJ sa blíži. Čo všetko už vieme o luxusnom elektrickom sedane?

Jaguar sa tento rok chystá na dôležitú premiéru. Novej generácie sa totiž dočká jeho vlajková loď, luxusný sedan XJ. A ten čaká veľká zmena, stane sa elektromobilom. Bude tak už druhým vozidlom značky s elektrickým pohonom, po I-PACE, čím opäť predstihne nemeckú konkurenciu.

"Bude to veľmi, veľmi luxusný a veľmi pokojný a tichý spôsob prepravy. Ale nebude zjavne honosné a príliš drahé," hovorí o novinke šéfdizajnér automobilky Jaguar Julian Thomson, ktorý na tejto pozícii vlani nahradil dlhoročného šéfa dizajnu značky Iana Calluma.

Podľa Thomsona bude nové XJ autom, do ktorého sa zamilujete a utvoríte si s ním vzťah. Automobilka totiž luxusný sedan nestavia len ako vozidlo, v ktorom sa budete voziť, ale aj ako auto, ktoré si budete užívať aj počas šoférovania a ktoré bude krásne na pohľad. 

Už vlani automobilka zverejnila prvú fotografiu nového XJ, ktorá ukázala zadok s nízkymi koncovými svetlami, prepojenými naprieč vekom kufra. Ten vedľa loga ozdobí aj nápis Jaguar. Celkový tvar potom podľa špionážnych fotografií prototypov zverejnených zahraničnými servermi naznačuje podobnú siluetu ako u dnešnej generácie. Dlhá kapota potom bude zrejme zakončená v štýle modernizovaného F-Typu. Vozidlo bude rozhodne tradičnejšie než taký I-PACE, hoci v rámci segmentu chce byť osviežením. Inak to ani nejde, keď zákazníci o tradičné limuzíny prestávajú mať záujem. 



Základom nového Jaguaru XJ bude novo vyvinutá platforma MLA, ktorú do budúcna použije aj nová generácia Range Roveru, chystaná pre koniec roka 2021. Hliníková konštrukcia odľahčí celkovú hmotnosť vozidla, navyše umožní príchod nového elektronického systému, okrem iného pre moderné multimediálne systémy s možnosťou aktualizácií vzduchom, bez nutnosti návštevy servisu, a tiež zástavbu hybridného alebo elektrického pohonu. V súvislosti s novým XJ sa doteraz hovorí výhradne o elektropohone, jeho základy však umožnia aj zástavbu konvenčných spaľovacích motorov. Či sa tak ale skutočne stane, zatiaľ stále nie je jasné. 



Naopak je zrejmé, že Jaguar chce opäť predstihnúť konkurenciu a ponúknuť veľký luxusný sedan s elektrickým pohonom skôr ako nemecká prémiová trojka. O výrobu sa postará britský závod Castle Bromwich, ktorý si vďaka tomu zachoval svoju budúcnosť. V Británii navyše majú vznikať tiež batérie. Premiéra nového Jaguaru XJ má prebehnúť najneskôr na konci roka 2020.

ZDROJ: auto.cz

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené