Fun zóna

Späť na články

Dacia uvedie elektromobil: Bude najlacnejší a určený do mesta

Elektromobilita je na vzostupe. I keď je pre mnohých motoristov spornou témou, elektromobily nakupuje stále viac ľudí. Nízke prevádzkové náklady, menšie tradičné servisné náklady a ani atraktívne štátne zvýhodnenia však ešte stále nezmývajú nálepku predraženého auta pre vrchnejšiu vrstvu. S príchodom Dacie do hry by sa to konečne mohlo zmeniť. Svoj prvý európsky elektromobil plánuje predstaviť do dvoch rokov, sľubuje za ňu jej matka Renault.


Úzke prepojenie materskej a dcérskej spoločnosti je v tomto prípade extrémne významné, nakoľko Dacia bude používať technológie vyvinuté Renaultom. Celý automobil bude vychádzať z elektromobilu Renault City K-ZE, ktorý francúzsky výrobca uviedol na čínsky trh minulý rok. Na to, aby značka mohla priniesť auto do Európy, bude potrebných niekoľko úprav. Nejde len o prísnejšiu legislatívu, ale aj o vyššie nároky tunajších zákazníkov. V každom prípade budú musieť pribudnúť mnohé bezpečnostné prvky a pravdepodobne automobilka popracuje aj na tom, ako zvýšiť dojazd auta.


Dôležité je povedať, že elektromobil bude skutočne určený prakticky iba do mesta, a tomu je prispôsobená aj jeho motorizácia a dojazd. Je to jediný spôsob, ako je automobilka schopná priniesť auto za skutočne dostupnú cenu. Európska špecifikácia je zatiaľ neznáma, no v čínskej verzií pod logom Renaultu sa skrýva 26,8 kWh batéria a elektromotor s výkonom 33 kW. Vďaka nemu auto zrýchli z 0 na 60 km/h za približne 7 sekúnd. Maximálna rýchlosť elektromobilu je 105 km/h. Dojazd tiež patrí vyslovene do mestskej kategórie, auto na jedno nabitie zajazdí 240 km.

Nová Dacia vystupuje pod pracovným názvom Urban City car a jej predstavenie sa očakáva v rokoch 2021-2022. Čínsky Renault City K-ZE sa na lokálnom trhu predáva za približne 8000 eur. Je teda celkom reálne, že nová elektrická Dacia sa po úpravách pre Európu môže cenovo dostať na úroveň okolo 12 000 eur.

ZDROJ: auto.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené