Fun zóna

Späť na články

Renault Captur E-Tech kombinuje francúzsky vývoj a japonskú techniku

Hoci predaj prvého sériového plug-in hybridu značky Renault odštartuje najskôr v lete budúceho roka, Francúzi už začali odhaľovať prvé podrobnosti.

Na prezentácii v španielskom Valladolide sa za volant jedného z predsériových prototypov posadil dokonca aj španielsky kráľ Filip VI. Práve vo Valladolide - situovanom asi dvesto kilometrov severne od Madridu - nedávno spustili výrobu nového Captura. Onedlho sa na linke objaví aj jeho plug-in hybridná verzia. Základ technológie nazvanej E-Tech tvorí atmosférický benzínový štvorvalec s objemom 1,6 litra. Dosahuje výkon 67 kW (91 k) a dodáva ho aliančný partner Nissan. Aj ďalšie časti skladačky pochádzajú z Japonska: hlavný elektromotor (53 kW/72 k) vyrába opäť Nissan, sekundárny elektromotor (23 kW/31 k) dodáva spoločnosť Denso a autorom lítiovo-iónového akumulátora s kapacitou 9,3 kWh je Hitachi.


Originálnu štvorstupňovú prevodovku si Renault vyvinul vo vlastnej réžii a bude ju vyrábať vo Francúzsku. Na jednom vstupnom hriadeli je silnejší elektromotor, na druhom benzínový štvorvalec a sekundárny elektromotor. Konštruktéri naprogramovali až pätnásť rôznych pracovných režimov prevodovky. Meniť sa budú automaticky. Šofér má k dispozícii volič prevodovky ako na klasickom automate. Pribudol akurát režim "B" pre intenzívnejšie brzdenie spaľovacím i elektrickými motormi v prudkých klesaniach alebo pri spomaľovaní pred križovatkou.

Zatiaľ čo silnejší elektromotor dokáže sám roztáčať kolesá, slabší je spojený s kľukovým hriadeľom benzínového štvorvalca. Slúži najmä ako štartér a generátor. Plug-in hybridný Renault Captur môže jazdiť iba na elektrinu, iba na benzín alebo kombinuje oba typy pohonu. Francúzi avizujú rýchle reakcie poháňacieho ústrojenstva a pokyny plynovým pedálom, kultivovanú jazdu bez zbytočne vysokých otáčok spaľovacieho motora a samozrejme vysokú efektivitu.

Lítiovo-iónový akumulátor sa nachádza čiastočne pod zadnými sedadlami a čiastočne pod podlahou kufra. Objem batožinového priestoru máličko klesol, posádka však neprišla o možnosť posúvať zadnú lavicu. Dodatočná záťaž vzadu spôsobila vrásky na čelách konštruktérov podvozka. Tí napokon vymenili jednoduchú vlečenú nápravu za pokrokovejší viacprvok. Captur E-Tech bude jedným z mála Renaultov, ktoré obsahujú toto drahšie a sofistikovanejšie riešenie zavesenia zadných kolies.

Kombinovaný výkon hybridného systému predstavuje 118 kW (160 k). Dojazd v čisto elektrickom režime v meste dosiahne 65 kilometrov, v zmiešanej prevádzke približne 45 km. Na elektrinu sa dá jazdiť rýchlosťou až 135 km/h. Keďže metodika merania emisií a spotreby paliva počíta s plne nabitým akumulátorom pri štarte každej jazdy, kombinovaná spotreba benzínu predstavuje iba 1,7 l/100 km. Dobitie akumulátora z domácej elektrickej siete 230V potrvá asi päť a pol hodiny. Wallbox s výkonom 3,7 kW môže čakanie skrátiť na tri hodiny.

Doplňme, že rovnakú plug-in hybridnú techniku v priebehu budúceho roka dostane aj Renault Mégane. Captur sa v roku 2021 dočká "obyčajného" hybridného pohonu, ktorý preberie od Clia. Technika s atmosférickou jedna-šestkou, dvomi elektromotormi a viacrežimovou prevodovkou zostane rovnaká. Akurát batéria bude mať podstatne menšiu kapacitu, nebude ju možné dobiť z externého zdroja a dojazd v elektrickom móde klesne na niekoľko stoviek metrov.


ZDROJ: https://autozurnal.ta3.com/renault-captur-e-tech-kombinuje-francuzsky-vyvoj-a-japonsku-techniku


Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené