Fun zóna

Späť na články

Jaguar XJ novej generácie nakoniec ponúkne aj spaľovacie motory!

Vlajkovej lodi Jaguaru sa v posledných rokoch príliš nedarí, čo ukazujú najmä nízke čísla predajov. Automobilka sa však XJ rozhodne vzdať nechce a preto na budúci rok pripravuje novú generáciu, ktorá by mala priniesť niekoľko zásadných zmien. Tou najvýraznejšou by však mala byť nová platforma MLA a s ňou spojená elektrifikácia.

Nová modulárna platforma MLA, Modular LONGITUDINAL Architecture, sa totiž okrem svojej nízkej hmotnosti môže pochváliť aj možnosťou stavby áut s čisto elektrickým, plug-in hybridným i mild-hybridným pohonom. V budúcnosti by navyše v spoločnosti Jaguar Land Rover mohla nahradiť rovno päť v súčasnosti používaných platforiem. Zaujímavosťou však je, že už vyrábané elektrické SUV I-Pace bude aj naďalej vyrábať na svoje vlastné platforme, ktorá vznikla čisto pre neho. Na novej platforme MLA by však časom malo vzniknúť aj veľké SUV, ktorým by sa v roku 2021 mohol stať nový Range Rover.




Nová platforma by mala zabezpečiť čisto elektrickým modelom dojazd až 292 míľ (470 km), čo by malo Jaguaru umožniť konkurovať aj elektromobilom ako Tesla Model S, Porsche Taycan alebo Audi e-tron GT. Ale čo milovníci spaľovacích motorov, ktorí ešte stále neveria elektromotorom? Ani tí neprídu skrátka! 




Nová generácia Jaguaru XJ sa síce predstaví najprv ako elektromobil, neskôr by sme sa ale mali dočkať aj modelu s klasickým benzínovým šestvalcom, ako pre Automotive NWS prezradil zdroj blízky automobilke. Skoro by sme sa ale stavili, že ani šesťvalec sa nezaobíde aspoň bez mild-hybridné technológie. Aj tak nás ale plánovaná prítomnosť šesťvalcového motora pod kapotou teší. Skvele sa totiž dopĺňa s víziou, ktorú pre veľký luxusný sedan sľuboval Ian Callum, dlhoročný dizajnový šéf Jaguar: "Dizajn musí odovzdávať posolstvo športového vozidla. Nie je to len troch-krabicový sedan. Je to niečo, do čoho chcú ľudia sadnúť a riadiť. A to musí byť posolstvo tvarov. "


ZDROJ: https://www.auto.cz/jaguar-xj-nove-generace-nakonec-nabidne-i-spalovaci-motory-129819

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené