Fun zóna

Späť na články

Volvo V60 predstavuje viac než len sexy tváričku

Vo švédskom meste Göteborg známom našincom aj vďaka hokejovému zlatu z roka 2002 došlo nedávno k významnej udalosti. Volvo tam ukončilo výrobu posledného vozidla vytvoreného počas vlastníctva automobilkou Ford a definitívne uzavrelo túto éru. Súčasťou premeny portfólia dirigovanej čínskym majiteľom bolo uvedenie druhej generácie typu V60. Toto kombi strednej triedy v mnohých veciach nadviazalo na dizajnový jazyk súrodencov z vyššieho radu 90. Švédi pri ňom recept len trochu upravili. Minimálne navonok im daný postup vyšiel výborne, novinka vyvolala pri svojej minuloročnej premiére veľmi pozitívnu odozvu. No je to len pekná tvárička? Zisťovali sme to v teste naftovej verzie D4, ktorá bola naprataná vybavením.


Subjektívna kategória dizajnu zohráva pri výbere veľkej časti zákazníkov dôležitú rolu a nemožno ju preto celkom odignorovať. Najmä pri takých vydarených autách ako je Volvo V60. Neprináša síce nič nové a štylisticky jasne čerpá zo služobne starších produktov značky, no oproti V90 pôsobí ešte atraktívnejšie vďaka upraveným tvarom. Elegantné línie švédskej ocele okoreňujú charakteristické diódové svetlá, ktorých zvislý tvar vzadu čiastočne prechádza na piate dvere. Opačnej strane karosérie dominuje pár kladív boha Thora. Adaptívne diódové svetlomety nielen perfektne vyzerajú, ale taktiež výborne fungujú. Okrem pekne pracujúceho natáčania jednotlivých lúčov nás potešili aj bohatým osvetľovaním priestoru popri ceste.

Kombi nemožno uprieť dynamický vzhľad, ku ktorému okrem štylistických fines prispievajú o poznanie kompaktnejšie proporcie než pri type V90. Svoje k nemu povedalo tiež klesanie strechy zakončenej výrazným spojlerom. Aj napriek tomu pôsobí zadná časť objemnejšie než pri predchodcovi, no nie je to žiadna klasická „truhla“ zo Švédska schopná zhltnúť aj menšie auto. Vďaka úprave tvarovania zadku sa Volvo prešvihlo z hľadiska veľkosti batožinového priestoru na opačnú stranu triedneho priemeru. V minulosti za súpermi zaostávalo, teraz ich hodnotou 529 litrov prekonáva. Po sklopení zadných sedadiel je k dispozícii celkovo 1 441 l. V rámci prémie ide o konkurencieschopné číslo, na rekordérov segmentu si ale netrúfne. Operadlá sedačiek padali v našom prípade smerom k zemi pomocou elektriny, pričom na povel tlačidla sa spolu s nimi poklonili aj hlavové opierky. Praktickým prvkom zdedeným od predchodcu je deliaca priečka výklopná z podlahy zabraňujúca „lietaniu“ predmetov pri menšom zaplnení kufra.


Samotný interiér je na tom rovnako ako batožinový priestor. Rekordné tabuľky neprepisuje, ale v rámci svojho segmentu určite neurazí. Prispieva k tomu pomerne nízke ukotvenie sedadiel. Neplatí to len pre predné pozície, blízko podlahy sa sedí aj vzadu. Tam nám trochu chýbala lepšia podpora stehien. No priestoru na kolená i hlavu bol dostatok, k čomu prispieva výrazne predĺžený rázvor. Svojho predchodcu prekonáva nové Volvo V60 nielen vnútorným objemom karosérie, ale tiež ponukou vybavenia. Aj tu v mnohom čerpalo z väčších súrodencov. Samozrejmosťou sú početné bezpečnostné systémy, v tomto smere Švédi nenechali nič na náhodu. Severan je doslova napchatý technikou dohliadajúcou na posádku. Všetko funguje dobre, aj keď občasným „prázdnym“ upozorneniam sa pri tempe dnešnej mestskej premávky ani v tomto vozidle nevyhnete. Interiér v nás zanechal veľmi dobrý dojem. 

 

Ako vidieť na účte za skúšaný exemplár, typ V60 sa dotiahol na prevažne nemeckú konkurenciu aj z finančného hľadiska. No vzostup ceny má čím obhájiť. Svojho predchodcu prekonáva v mnohých smeroch, okrem priestrannejšieho a lepšie vyhotoveného či vybaveného interiéru prináša kvalitnejší podvozok aj modernejšie motory. A taktiež veľmi atraktívny dizajn karosérie. Švédske vozidlo pozostáva vo veľkej miere z rovnakých surovín ako jeho väčší a služobne starší príbuzní. No zároveň obsahuje vlastné ingrediencie, najmä dynamickejší vzhľad či špecificky naladený podvozok. Vo výsledku je to viac než len sexy tvárička zo Škandinávie.

Našu ponuku vozidiel Volvo V60 nájdete tu.

ZDROJ: https://autobild.pluska.sk/clanok/218940/test-volvo-v60-viac-nez-len-sexy-tvaricka/

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené