Fun zóna

Späť na články

Renault Kadjar 1.3 TCe 160: Krajší ale hlavne dynamickejší

Renault odštartoval modelom Kadjar na jar v roku 2015 novú vlnu modelovej ofenzívy. Po zmene dizajnového smeru začal uvádzať na trhy atraktívne modely. Dnes je jasné, že spolupráca s Nissanom prináša prospech obom značkám a naozaj sa do výroby presadzuje z každej značky to najlepšie. Spolu vyvinuli novú modulárnu platformu CMF, ktorá výrazne zjednodušila vývoj nových modelov. Kadjar vyplnil medzeru medzi Capturom a Koleosom a darí sa mu. Nedávno sa dočkal jemnej skrášľovacej procedúry. Zmeny sú decentné, nové nárazníky predĺžili auto o 40 mm.



Aj v interiéri sú novinky, nastavovanie zrkadiel je nové a elegantnejšie, veľmi pekné sú nové ovládače klimatizácie. Multimediálny systém so sedempalcovou obrazovkou, ktorý je otravný a nevyspytateľný pochváliť nemôžem. Naopak, skutočným potešením je nový benzínový motor. Štvorvalec má netypický objem 1332 kubických centimetrov. Koncern Renault –Nissan – Mitsubishi ho vyvinul v kooperácii s automobilkou Daimler-Benz a vyrábajú ho v Španielsku, Veľkej Británii, Nemecku a na dvoch miestach aj v Číne. Hlavným urýchľovačom vývoja boli nové emisné predpisy.



Našťastie padla voľba na štvorvalec, ktorý má kultivovaný chod a zvuk. Nový motor má rovnaké vŕtanie, ako predchodca s objemom 1,2 litra, ale predĺžením zdvihu na 81,35 mm sa výrazne zlepšila účinnosť i priebeh krútiaceho momentu. Nové je aj priame vstrekovanie benzínu do valcov pod tlakom 250 barov, vstrekovače majú šesť otvorov a sú umiestnené v prostriedku kompresného priestoru. Oceľový plášť valcov je do hliníkového bloku doslova nastriekaný špeciálnou technológiou, na povrchu je dokonca ešte vrstva kremíka v podobe plazmy. Hlava valcov má deltovitý tvar a ukrýva aj výfukové zvody. Turbo má elektronickú reguláciu tlaku. Ventily na oboch vačkových hriadeľoch, ktoré poháňa reťaz, majú variabilné časovanie. Odozva na plynový pedál je okamžitá a pridusená konkurencia môže iba závidieť.

Spotreba je závislá od spôsobu jazdy, i keď sme nedbali na úspory a tešili sa z dynamiky, dosiahli sme priemer 7,1 l/100 km. Cítili sme aj konštruktérove zásahy do podvozku. Je trošku precíznejší a jemnejší, ani jednoduchšia zadná náprava a osemnásťpalcové kolesá nespôsobujú odskakovanie na nerovnostiach, azda by sme privítali o čosi strmší prevod v riadení. Komfort jazdy sa zlepšil aj nižšou úrovňou hluku.

Našu ponuku automobilov Renault nájdete tu.

ZDROJ: https://autozurnal.ta3.com/renault-kadjar-1-3-tce-160-krajsi-a-najma-dynamickejsi

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené