Fun zóna

Späť na články

Hybridný pohon e-Power očaril Japoncov a tak ho Nissan privezie aj do Európy

Najpredávanejším novým automobilom v Japonsku sa vlani stal Nissan Note. Mix malého hatchbacku a minivanu bol v minulosti dostupný aj u nás, ale už nie je. Otázka, prečo Japonci tak milujú Note, sa ukrýva pod kapotou. Až 70 percent zákazníkov totiž siahlo po hybridnej verzii s názvom e-Power. Ide o kombináciu atmosférického benzínového trojvalca s objemom 1,2 litra, elektromotora a generátora. Spaľovací motor nepoháňa priamo auto. Zväčša pracuje v ideálnych otáčkach a roztáča generátor. Vyrobená elektrická energia sa ukladá do malého lítiovo-iónového akumulátora s kapacitou 1,5 kWh, umiestneného pod prednými sedadlami. Kolesá auta cez jeden stály prevod roztáča elektromotor s výkonom 80 kW (109 k) a najvyšším krútiacim momentom 254 Nm, dostupným od prvej, až po 3008 otáčok za minútu. 



Nissan Note e-Power je vybavený intenzívnou rekuperáciou, takže šofér používa klasické hydraulické brzdy iba zriedka. Väčšinou auto ovláda iba plynovým pedálom. V momente, keď ho uvoľní, Note e-Power začne rekuperovať a intenzívne spomaľovať. Výrobca uvádza kombinovanú spotrebu benzínu 2,9 l/100 km. Reálne skúsenosti šoférov hovoria skôr o priemere na úrovni 4,5 l/100 km. Nissan Note e-Power nie je žiadna novinka. Na domácom trhu debutoval ešte v novembri 2016. Dostupný je dokonca aj s pohonom všetkých štyroch kolies. Prídavný elektromotor, poháňajúci zadné kolesá, si šofér môže tlačidlom zapnúť alebo vypnúť, podľa potreby. 

Princíp hybridného pohonu e-Power veľmi pripomína technológiu i-MMD od Hondy. Akurát Honda CR-V Hybrid pri vyšších rýchlostiach využíva na pohon auta aj benzínový dvojliter, kým Nissan sa vždy spolieha na elektromotor. Po úspechu v Japonsku a na niektorých ďalších trhoch, sa pohon Nissan e-Power konečne objaví aj v Európe. Nebude to hneď. Viceprezident automobilky Nissan Roel de Vries povedal, že sa tak stane najneskôr v roku 2022. Aký model hybridnú techniku dostane, zatiaľ nevedno.

Na nedávno skončenom ženevskom autosalóne sme videli koncept IMQ, vybavený pohonom e-Power. O technike vieme iba čiastkové údaje - pod kapotou pracuje benzínový turbomotor s objemom 1,5 litra a všetky štyri kolesá roztáča "niekoľko" elektromotorov. Ich kombinovaný výkon predstavuje 250 kW (340 k) a najvyšší krútiaci moment 700 Nm. Hádam Nissan na starý kontinent privezie aj jednoduchšiu a dostupnejšiu verziu hybridného pohonu, akú využíva Note.



Našu ponuku automobilov značky Nissan nájdete priamo tu


ZDROJ: https://autozurnal.ta3.com/hybridny-pohon-e-power-ocaril-japoncov-nissan-ho-privezie-aj-do-europy

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené