Fun zóna

Späť na články

Renault 5 Diamant je elektrické dielo dizajnéra Pierra Gonalonsa

Dnešok predstavuje novú spoluprácu medzi značkou Renault a francúzskym dizajnérom Pierrom Gonalonsom. Pierre sa radí medzi 100 popredných tvorcov francúzskeho umenia a remesiel v Architectural Digest.

"Je mi cťou, že ma značka Renault prizvala k znovuobjaveniu mýtického Renault 5. Značka mi dala voľnú ruku pri navrhovaní môjho vysnívaného auta," hovorí Pierre Gonalons.


Dizajnér čerpal inšpiráciu z dekoratívneho umenia, najmä z jemných šperkov, ktoré vidíme v niekoľkých jemných a inovatívnych detailoch. Renault 5 Diamant si zachoval okamžite rozpoznateľný vzhľad a nezameniteľný tvar pôvodného modelu, ktorý prvýkrát zišiel z výrobných liniek Renault v roku 1972. Okrem známej siluety sa mnoho vecí zmenilo. Prvý moderný dotyk sa nachádza pod kapotou: 100 % elektrický motor.

Zvyčajné doplnky na modely sa zámerne odstránili a ich tvar a povrchová úprava sa zväčšili. Predné a zadné svetlá majú tvar, ktorý pripomína drahokam, zatiaľ čo široké kolesá, zdedené z verzie Alpine, sú hladšie a majú v strede slnko, symbol, ktorý si Pierre Gonalons veľmi váži. Vonkajšia farba je kombináciou troch vrstiev laku: zlatých pigmentov na ružovom základe, pokrytých matným lakom, ktorý vytvára širokú škálu efektov od zlatých čiarok na slnku až po modré tóny v tme.

Pierre Gonalons zjednodušil celé vozidlo. Ponechal si len niekoľko veľmi špecifických položiek. Kľučky dverí, otváranie okien a radiaca páka sú s výraznými parížskymi prvkami, ako je mosadz pozlátená bledým zlatom, nehrdzavejúce či odolné materiály. Dokonca aj kľúč od vozidla prešiel špeciálnou úpravou.

Renault 5 Diamant prichádza so snímačom odtlačkov prstov na odomykanie dverí a ako každé elektrické vozidlo má trojpolohovú sekvenčnú radiacu páku (R,N,D). Tri okrúhle digitálne ciferníky vzdávajú hold umeniu hodinárstva, poskytujú základné informácie: rýchlosť, nabitie batérie a čas.

Volant a odkladací priestor sú vyrobené z francúzskeho mramoru Grand Antique d’Aubert recyklovaného spoločnosťou Minéral Expertise a odliateho do rúrok, aby bol ľahší a tvárnejší. Látku pokrývajúcu sedadlá vyrobil textilný výrobca Métaphores.


Palubnú dosku pokrýva tkanina z konského vlákna a vyrobila ju spoločnosť Le Crin so storočnou prevádzkou, ktorá tento materiál tká ručne. Mohérový vlnený koberec vyrába Pinton, jeden z posledných francúzskych tapisériových remeselníkov so sídlom v Aubusson. No a pozlátenie finálnych úprav auta, vrátane monogramu na kapote, vytvoril Bertin-Aubert, ateliér v Paríži známy svojim precíznym spracovaním.

Renault 5 Diamant sa dostane do aukcie o niekoľko týždňov so svojím digitálnym dvojčaťom NFT. Výťažok z predaja bude venovaný na Give Me 5, nový CSR projekt značky, ktorý má osloviť mladé generácie prostredníctvom športu a hudby.


ZDROJ: auto.sk


Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené