JAGUAR I-PACE: Budúcnosť elektrických crossoverov na dosah


BÚRA VŠETKY TRADÍCIE 

 

Koncepčné vozidlo Jaguar I-PACE je jedným z vizuálne najpútavejších konceptov, aký kedy  automobilka Jaguar vytvorila. Tímy dizajnérova konštruktérov naplno využili slobodu, ktorú im elektrifikácia vozidla ponúkla, a pri tejto príležitosti prehodnotili celkové proporcie vozidla. 

Výsledkom tohto úsilia je výnimočné päťmiestne SUV, v ktorom sa spája moderný dizajn s dopredu posunutou kabínou, inšpirovaný superautom C-X75, s plynulou siluetou kupé. Koncept I-PACE v sebe ukrýva množstvo pokročilých technológií, ako aj presvedčenie tímu dizajnérov značky Jaguar, že spotrebitelia sú pripravení na odvážnejší dizajn elektrických vozidiel. 

„Príležitosti, ktoré elektrický pohon ponúka, sú obrovské. Elektromobily dávajú dizajnérom oveľa viac slobody a práve tejto príležitosti sa musíme chopiť. To je i dôvod, prečo sme koncept I-PACE vyvíjali na novej platforme navrhnutej s cieľom optimalizovať jazdné vlastnosti, aerodynamiku a interiér elektrických vozidiel. 

V prípade konceptu I-PACE je revolučný profil vozidla, nie dizajnový jazyk. A takýto profil sme mohli použiť, pretože vozidlo má elektrický pohon. Nejde tu len o to, že sme chceli vytvoriť niečo, čo sa výrazne líši od všetkého ostatného, čo robíme: chceli sme, aby tento dizajn bol oslavou novej technológie elektrického akumulátorového pohonu. 

Už od samého začiatku tohto projektu som bol rozhodnutý vytvoriť dizajn, ktorý bude odrážať túto zmenu v mechanike vozidla. Aj to bol dôvod, prečo vznikol športový profil s dopredu posunutou kabínou a nie auto s kapotou a motorom.“  Ian Callum, riaditeľ dizajnu, Jaguar 


Vozidlo s takýmito dynamickými proporciami mohlo vzniknúť len na základe dizajnu, ktorý vedome využíva každý jeden milimeter poskytovaný najmodernejším systémom elektrického pohonu automobilky Jaguar. Koncept I-PACE, ktorý naplno využíva technologické možnosti elektrického pohonu, prináša obrovské zmeny v oblasti dizajnu. A súčasne nachádza nový svieži spôsob spracovania luxusných, osobných detailov značky Jaguar a britského remeselného majstrovstva. Keďže odbudol motor s vnútorným spaľovaním aj tunel prevodovky, koncept I-PACE využíva konštrukciu s kabínou posunutou dopredu, rozšírenými blatníkmi a kratšími prevismi. Silueta vozidla je vďaka tomu aerodynamickejšia a boky majú mohutnejšie proporcie.Zároveň ponúka viac priestoru v kabíne, ako aj lepšie jazdné vlastnosti a viditeľnosť. Koncept I-PACE tak má viac spoločného so superautom strednej kubatúry C-X75 ako s klasickými SUV. Jasne o tom svedčí dopredu posunutá kabína, dynamická stredová línia, krivka predných blatníkov, mohutné proporcie zadných bokov či veľké, účelné kolesá. A pritom celková vizuálna stopa koncepčného vozidla I-PACE je rovnako kompaktná, ako má bežné SUV strednej veľkosti. Veľký rázvor s dĺžkou 2990 mm vytvára priestranný interiér, ktorý ponúka dostatok miesta v oblasti kolies na úrovni plnohodnotného SUV alebo luxusného sedanu. 

 

DIZAJN INTERIÉRU 

 

Päťmiestny koncept I-PACE jasne naznačuje, ako bude vyzerať sériový model, ktorý pripravuje automobilka Jaguar– otvorený, priestranný interiér s dizajnom orientovaným do budúcnosti. Zároveň je ukážkou spojenia prelomových technológií a tradičných materiálov, ktoré charakterizuje víziu luxusu elektrického vozidla z pohľadu automobilky Jaguar. 

Koncept I-PACE tiež ukazuje, koľko vnútorného priestoru dokáže vytvoriť konštrukčné riešenie s dopredu posunutou kabínou a elektrickým systémom pohonu. 

„Plánom bolo vytvoriť priestranné výkonné SUV, do ktorého by sa pohodlne zmestilo päť ľudí. Vo všetkom ostatnom sme mali voľnú ruku. Naplno sme pritom využili slobodu, ktorú elektrifikácia dizajnérom ponúka. V dôsledku elektrického pohonu a konštrukčného riešenia s dopredu posunutou kabínou sedí vodič viac vpredu, čím sa zväčšuje priestor pre cestujúcich na sedadlách v druhom rade. Zároveň tak bolo možné vytvoriť batožinový priestor s objemom 530 litrov bez narušenia dramatickej siluety vozidla.“  Ian Callum, riaditeľ dizajnu, Jaguar 


K orientácii na vodiča, ktorá je typická pre kokpity vozidiel Jaguar, sa pridáva intuitívny dizajn rozhraní a pokročilé materiály, ktoré prezentujú remeselné majstrovstvo automobilky Jaguar novými inovačnými spôsobmi. 

Vodič aj spolujazdec sedia nižšie ako v klasickom SUV. V pomere k pätám sú ich bedrá v štíhlych sedadlách konceptu I-PACE položené nižšie. Táto športová veliteľská pozícia za volantom vytvára pocit prepojenia s vozovkou typický pre športové vozidlá. 

Dopredu posunutá kabína konceptu I-PACE, jeho nízka kapota a krátke previsy poskytujú vodičovi mimoriadny prehľad o dianí na ceste a v okolí vozidla. Predné blatníky, trochu pripomínajúce Jaguar E-Type, nádherne ohraničujú vozovku vpredu, vďaka čomu môže vodič v zákrutách jazdiť s väčšou istotou. Šírka interiéru a pocit priestrannosti vás ohromia už v okamihu, keď otvoríte dvere. Po nasadnutí do konceptu I-PACE vidí vodič celú šírku plochej podlahy cez samonosnú stredovú konzolu, čím okamžite získa predstavu o priestore, ktorý sa podarilo vytvoriť vďaka inovačnému dizajnu vozidla. 

Prístrojový panel sa nachádza nízko a svojimi jednoduchými vodorovnými líniami a minimalistickým spracovaním ovládacích prvkov ešte umocňuje veľkosť interiéru. Stredová konzola vodiča priam rozmaznáva. Dve zahnuté kovové vzpery nádherne lemujú prístup k úložnej priehradke pod ovládacím panelom – tento motív sa objaví aj v ďalších budúcich modeloch značky Jaguar. 


Tieto vzpery navyše umožňujú aj použitie dotykovej alternatívy klasickej radiacej páky. Tlačidlá zabudované do vzpery dávajú vodičovi možnosť siahnuť dolu a intuitívne jednoduchým pohybom palca zvoliť režim pre jazdu dopredu, neutrál, parkovanie alebo spätný chod. 

Celým interiérom konceptu I-PACE preniká pocit luxusu a trvácnosti, ktorý je výsledkom starostlivého výberu vysokokvalitných prírodných materiálov a vysokej úrovne remeselného spracovania. V rámci povrchovej úpravy interiéru vynikajú bohaté kontrasty medzi textúrou jednotlivých povrchov. Predná strana sedadiel je čalúnená kožou Windsor, s laserovo vyrezaným diamantovým motívom charakteristickým pre značku Jaguar, dvojitým kontrastným prešívaním a farbeným obkladom z uhlíkového vlákna na okrajoch. Zadná strana sedadiel je čalúnená materiálom Alcantara v odtieni Moonstone. 

Na dverách nájdeme vrstvy hliníka, látky Alcantara a tmavej nelakovanej pórovitej dyhy z orechového dreva, všetky v podobných odtieňoch. Do obloženia kľučiek dverí sú zakomponované jemné detaily, ako napríklad mriežky reproduktorov audiosystému. Ozdobené sú trojrozmerným reliéfom pripomínajúcim drahokam, ktorý je ďalším odkazom na diamantový motív používaný vo vozidlách Jaguar. 

Panoramatické strešné okno vypĺňa celú plochu strechy a nadväzuje naostro skosené čelné sklo. Do kabíny konceptu I-PACE tak prináša záplavu prirodzeného svetla. Okno je hladko začlenené do interiéru vďaka keramickej potlači s diamantovým vzorom, ktorá strechu prepája s ostatnými povrchmi v kabíne. V noci vzorované sklo osvetlí skupina LED diód vsadených do stropu a vytvorí úžasný vizuálny efekt.



VŠESTRANNOSŤ A KAŽDODENNÁ VYUŽITEĽNOSŤ 

Prvotným plánom automobilky Jaguar v prípade konceptu I-PACE bolo vytvoriť priestranné, športové SUV s vysokým výkonom a širokou mierou využiteľnosti. Usporiadanie s dopredu posunutou kabínou vytvára neobvyklý vnútorný priestor, ktorý je oveľa väčší, než umožňujú vozidlá poháňané motorom s vnútorným spaľovaním. 

Bez motorového priestoru a vďaka umiestneniu akumulátora naplocho medzi nápravy sa dlhý rázvor a krátke previsy konštrukčného riešenia s dopredu posunutou kabínou podpísali pod výsledné rozmery 4 680 mm x 1 890 mm v pôdoryse a rázvor s dĺžkou 2 990 mm. 

V dôsledku toho zaberá koncept I-PACE na ceste menej miesta ako klasické SUV strednej veľkosti, pričom však ponúka zadným cestujúcim viac miesta ako niektoré plnohodnotné SUV alebo luxusné sedany. Cestujúci v druhom rade konceptu I-PACE majú v oblasti kolies priestor viac ako 70 mm, čo im zaručuje komfort na prvotriednej úrovni. 

„Toto je elektrické vozidlo navrhnuté úplne od nuly bez akýchkoľvek kompromisov: vyvinuli sme novú architektúru a vybrali len tie najlepšie dostupné technológie. Koncept I-PACE naplno využíva potenciál, ktorý elektrické vozidlá ponúkajú v oblasti využitia priestoru,p otešenia z jazdy a výkonu.“  Dr. Wolfgang Ziebart, riaditeľ technického dizajnu, Jaguar Land Rover 


Keďže dizajnéri nemuseli do vozidla zakomponovať tunel prevodovky, využili vzniknutý voľný priestor v stredovej konzole na vytvorenie inovačnej 8-litrovej úložnej priehradky. A keďže chýba aj tradičná radiaca páka, ponúka koncept I-PACE namiesto toho inteligentný úložný priestor na telefóny, kľúče a iné malé predmety. 

Hoci má koncept I-PACE väčšmi naklonené zadné sklo, svojím batožinovým priestorom s objemom 530 litrov bez problémov prekoná tradičné SUV. Predný batožinový priestor umiestnený pod kapotou ponúka ďalších 28 litrov voľného miesta.

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené