Fun zóna

Späť na články

Dacia Sandrider: Dakarský špeciál vyzerá futuristicky a poháňa ho vidlicový šesťvalec

Dacia nie je v očiach bežných motoristov spájaná s motoršportom. Skôr pôsobí dojmom cenovo dostupnej značky, ktorá má osloviť menej solventnú klientelu, a preto jej modely príliš nevytŕčajú z davu. To sa však môže onedlho zmeniť, lebo v nadchádzajúcom ročníku rely Dakar chce zabojovať o víťazstvo.


Značka ho chce dosiahnuť vďaka špeciálu Sandrider, ktorý vychádza z projektu Hunter od britskej firmy Prodrive. A za jeho volant sa posadia skutočné hviezdy motoršportu, a to Sebastien Loeb, Nasser Al-Attiyah a Cristina Gutiérrez Herrerová. Prvý menovaný je deväťnásobným majstrom sveta v rely a z ôsmich štartov na Dakare má tri druhé miesta. Nasser Al-Attiyah je legendou dakarských pretekov s piatimi celkovými triumfami a Cristina Gutiérrez Herrerová je minuloročná víťazka Dakaru v rámci kategórie T3.


Pokiaľ ide o Sandrider, ten dizajnovo vychádza z elektrického konceptu Manifesto, ktorý Dacia po prvý raz vystavila na autosalóne v Paríži v roku 2022. Pre jazdu v teréne ho predurčujú takmer neexistujúce previsy a diely karosérie z uhlíkových vláken, ktoré znižujú celkovú hmotnosť. Rezervné kolesá nemajú kryt, čo má zrýchliť výmenu, keď nastane defekt. Hlavným rozdielom je ale pohonná jednotka, ktorá nebude elektrická, ale spaľovacia.


Pod kapotou špeciálu bude pracovať trojlitrový dvakrát preplňovaný vidlicový šesťvalec s výkonom 264 kW (355 k) a krútiacim momentom 539 Nm. Spaľovať bude syntetické palivo dodávané spoločnosťou Aramco, ktorá je partnerom Rely Dakar. Ostrý súťažný debut absolvuje Sandrider v októbri na marockej Rallye du Maroc. To bude zároveň skúškou, či má šancu bojovať o víťazstvo na najslávnejších vytrvalostných pretekoch, ktoré sa uskutočnia od 4. do 17. januára 2025 v Saudskej Arábii.

ZDROJ: auto.pravda.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: na objednanie
NEDEĽA: zatvorené