Fun zóna

Späť na články

Nissan urýchli v EÚ prechod na elektrickú mobilitu, v Číne pritom ide opačným smerom

Od roku 2026 si v Európe už nekúpite prakticky žiadny Nissan bez elektromotora. Teda, presnejšie povedané... pár úžitkových vozidiel si čisto spaľovací motor ešte podrží, ale inak vám tento výrobca ponúkne už len hybrid alebo elektromobil. O tri roky tak má miera elektrifikácie jej európskych modelov dosiahnuť 98 percent, čo je značný skok vpred, respektíve pomerne radikálna zmena, keďže Nissan doteraz plánoval mať v tomto termíne „len“ 75-percentný podiel elektrifikácie.



Spoločne so svojou prémiovou značkou Infiniti zrýchli tiež tempo globálnej elektrifikácie svojich áut. V roku 2026 to malo byť pôvodne 40 percent, ale namiesto toho stúpne tento podiel na 44 percent. Podobne sa bude vyvíjať i dlhodobá stratégia. V roku 2030 má byť podiel týchto vozidiel vo svete až 55 %, zatiaľ čo doterajšie plány Nissanu pracovali s hodnotou 50 %. Zaujímavé na aktuálnej správe Japoncov je to, že v Číne zavádzanie batériových a hybridných áut naopak spomalí. Automobilka počítala v roku 2026 so 40-percentou elektrifikáciou, ale ciele išli dolu a aktuálne sa počíta s 35 percentami.

Aby partner Renaultu a Mitsubishi niečo také stíhal, do roku 2030 predstaví hneď 27 nových elektrifikovaných áut. Nissan pritom medzi ne počíta aj modely vybavené technológiou e-power, čo sú síce vozidlá poháňané elektromotormi a batériami, ale na dobíjanie akumulátorov majú pod prednou kapotou benzínový motor (napríklad nový X-Trail). Čisto batériových Nissanov z tohto čísla bude 19, pričom podľa pôvodnej stratégie Ambition 2030 automobilka sľubovala 23 nových elektrifikovaných áut a 15 elektromobilov.


ZDROJ: topspeed.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené