Fun zóna

Späť na články

INGENIUM - NOVÉ MOTORY JAGUAR LAND ROVER

Konštruktéri Jaguar Land Rover, poverení vývojom motorov Ingenium, museli vyriešiť veľa náročných technických problémov. Nové motory museli mať tieto vlastnosti:


  • konfigurovateľnosť a flexibilita, aby sa dali bez problémov zakomponovať do nových modelov Jaguar a Land Rover,
  • možnosť úpravy konštrukcie pre prípadné budúce varianty s menším alebo väčším zdvihovým objemom,
  • možnosť použitia v pohonných sústavách s rôznymi konfiguráciami vrátane zadného náhonu, vypínateľného pohonu všetkých kolies a trvalého pohonu všetkých kolies,
  • schopnosť pracovať v kombinácii s manuálnou aj automatickou prevodovkou, a tiež v hybridnej pohonnej sústave s elektromotorom,
  • možnosť jednoduchého zavádzania nových technológií v budúcnosti.


Konštruktéri pohonných sústav z vývojových stredísk Jaguar Land Rover vo Whitley a Gaydone postavili motory Ingenium na mimoriadne pevných a kompaktných hliníkových blokoch, vhodných pre vznetové aj zážihové agregáty. Tieto ľahké bloky majú rovnaké vŕtanie, zdvih a rozstup valcov pri objeme 500 cm3 na valec. Aj vďaka tomu sa rodina Ingenium vyznačuje konfigurovateľnosťou a flexibilitou, umožňujúcou rýchlo a efektívne navrhovať menšie alebo väčšie motory, ktoré budú spĺňať prípadné nové zákonné alebo trhové požiadavky. Aby spoločnosť Jaguar Land Rover podporila vývoj nových pohonných technológií, reprezentovaných aj novými motormi Ingenium, investovala 40 miliónov britských libier do rozšírenia a modernizácie svojho oddelenia vývoja pohonných sústav pri technickom stredisku vo Whitley. Všetky vznetové aj zážihové motory z rodiny Ingenium budú vybavené najmodernejšími turbodúchadlami, ktoré zvyšujú výkon motora, najmä v oblasti nízkych otáčok, a zároveň pomáhajú znižovať spotrebu paliva a emisie CO2.


Vďaka modulárnej architektúre môžu mať zážihové aj vznetové motory z rodiny Ingenium veľa spoločných vnútorných súčiastok a kalibračných stratégií. To znižuje zložitosť, zvyšuje kvalitu, zjednodušuje výrobu a umožňuje pohotovejšie reagovať na zmeny v dopyte na svetovom trhu.
„Na celom svete neustále rastie dopyt po ekologickejších a hospodárnejších vozidlách, ktoré si však zachovávajú, alebo dokonca ponúkajú lepšie výkonové parametre ako súčasné robustné terénne vozidlá alebo výkonné športové automobily. Naše motory Ingenium spĺňajú tieto požiadavky na úplne novej úrovni.“ povedal Dr. Wolfgang Ziebart, riaditeľ konštrukčného oddelenia Jaguar Land Rover.


„Nové motory vlastnej konštrukcie a výroby nám v blízkej budúcnosti umožnia lepšie reagovať na zmeny v dopyte a legislatíve a zlepšia našu konkurencieschopnosť“, dodal Dr. Wolfgang Ziebart. „Veríme, že s novými technológiami, do ktorých Jaguar Land Rover investuje, dokážeme dokonale uspokojiť často protichodné požiadavky, teda že budeme schopní vyrábať vzrušujúce, vysokovýkonné luxusné vozidlá, ktoré nám v dlhodobom horizonte pomôžu zmenšiť našu uhlíkovú stopu.“


Vysoký výkon vďaka novým technológiám


Motory Ingenium sú priam nabité inováciami, ktoré sa ešte viac približujú k tomu, čo zákazníci na celom svete očakávajú od špičkových vysokovýkonných vozidiel: vysoký krútiaci moment pri nízkych otáčkach, akcelerácia bez zjavnej námahy, nízka spotreba paliva a najnižšie emisie v danej triede.
Na splnenie tohto cieľa si konštruktéri pohonných sústav Jaguar Land Rover zvolili stratégiu, ktorej ťažisko spočíva v znižovaní vnútorného trenia.


V prípade 2,0-litrového vznetového motora s označením AJ200D, ktorý sa z modelového radu Ingenium začne sériovo vyrábať ako prvý, sa vnútorné trenie podarilo znížiť oproti súčasnému modelu o 17 percent, čo ho radí medzi najhospodárnejšie a najživšie 2,0-litrové turbodieselové motory v danom segmente.
Motory Ingenium majú nižšie trenie, vyššiu kultivovanosť a vyšší výkon vďaka kombinácii týchto šiestich kľúčových technológií:


  • valivé ložiská namiesto klzných na vačkovom a vyvažovacom hriadeli,
  • počítačom riadené variabilné olejové čerpadlo, ktoré šetrí energiou tým, že dodáva optimálne množstvo oleja bez ohľadu na otáčky, zaťaženie motora či teplotu,

počítačom riadené variabilné vodné čerpadlo, ktoré reguluje množstvo chladiacej kvapaliny pretekajúce cez motor podľa teploty, otáčok a jazdných podmienok; delená alebo dvojokruhová chladiaca sústava, prinášajúca dve výhody: 

  • nižšie emisie CO2 vďaka rýchlejšiemu zahriatiu motora a rýchlejší nástup kúrenia za chladného počasia,
  • zjednodušený pohon vačiek, navrhnutý s ohľadom na modularitu,
  • kľukový hriadeľ posunutý mimo stredu bloku motora,
  • elektronicky riadené dýzy chladenia valcov, zvyšujúce účinnosť systému prečerpávania oleja; keď chladenie valcov nie je potrebné, dýzy sú vyradené z činnosti – to zároveň umožňuje motoru rýchlejšie dosiahnuť optimálnu prevádzkovú teplotu, čo znamená ďalšie zníženie emisií CO2


Všetky motory Ingenium budú vybavené modernými, účinnými turbodúchadlami, centrálnym vysokotlakovým systémom priameho vstrekovania paliva, variabilným časovaním ventilov a systémom Stop/Start. Motory Ingenium zároveň prídu na trh ako jedny z najdôkladnejšie otestovaných a preverených motorov z produkcie Jaguar Land Rover. Skôr než sa motory Ingenium začnú montovať do vozidiel, budú mať za sebou skúšky zodpovedajúce ôsmim rokom najtvrdšieho testovania, aké inžinieri spoločnosti Jaguar Land Rover dokážu vymyslieť. Toto testovanie zahŕňa celý rad skúšok pevnosti a odolnosti vrátane viac ako 72 000 hodín na dynamometri a 3 miliónov kilometrov v reálnych podmienkach, aby si konštruktéri mohli byť istí, že ich motory majú požadovanú odolnosť a životnosť.


Významné postavenie v oblasti znižovania hmotnosti vozidiel


Jaguar Land Rover je už dnes lídrom v produkcii vozidiel s ľahkou hliníkovou karosériou. Uvedenie rodiny motorov Ingenium je dôkazom snahy spoločnosti Jaguar Land Rover ponúknuť okrem špičkových ľahkých konštrukcií aj pohonné sústavy navrhnuté a kalibrované špeciálne na použitie v odľahčených vozidlách.


Konštruktéri spoločnosti Jaguar Land Rover sa v snahe o zníženie hmotnosti vozidla sústredia na optimalizovanie každej súčiastky v každom systéme, pohonnú sústavu nevynímajúc. Aj napriek pridaniu rôznych prvkov a zvýšeniu výkonu vážia niektoré motory Ingenium až o 80 kg menej než zodpovedajúce súčasné motory.
„Motory Ingenium predstavujú splnenie nášho záväzku ponúknuť zákazníkom na celom svete jedny z najmodernejších pohonných jednotiek v jedných z najľahších vozidiel v segmente luxusných SUV a športových automobilov,“ povedal Ron Lee, riaditeľ oddelenia konštrukcie pohonných sústav Jaguar Land Rover.


„Dva najdôležitejšie prvky DNA motorov DNA sú konfigurovateľnosť a flexibilita, pretože sme chceli, aby naše nové motory boli od začiatku pripravené na budúce modernizácie. Motory Ingenium nám v budúcnosti umožnia aplikovať rôzne vylepšenia v oblasti palív, preplňovania, emisií, výkonu a elektrifikácie.
Motory Ingenium sa nám podarilo takto navrhnúť preto, lebo sme mali vzácnu príležitosť začať od samých základov. Neboli sme viazaní žiadnymi obvyklými obmedzeniami, ktoré by nás nútili robiť kompromisy, pretože sme nemali žiadne existujúce výrobné stroje, ktoré by nám diktovali konštrukčné parametre, žiadnu existujúcu architektúru, ktorej by sme sa museli držať, ani žiadnu továreň, ktorú by bolo nutné modifikovať,“ povedal Ron Lee.

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené