Fun zóna

Späť na články

Nissan prinesie v roku 2028 sériové auto s batériou s pevným elektrolytom

Nissan je ďalšou automobilkou v pretekoch vo vývoji novej batérie s pevným elektrolytom. Svoj plán v súvislosti s touto novinkou predstavila na výstave vo svojom sídle s názvom Nissan Futures.

Cieľom je prvý sériový elektromobil s novými batériami v roku 2028. Pilotná prevádzka linky na výrobu batérií s pevným elektrolytom odštartuje v roku 2025 a od roku 2026 sa Nissan zameria na zvyšovanie kapacity výroby smerom k roku 2028.

"Myslíme si, že máme niečo celkom špeciálne a sme v skupine, ktorá vedie technológiu. Chceme znížiť náklady (v porovnaní s lítium-iónovými batériami) o 50 %, zdvojnásobiť hustotu energie a ponúknuť trojnásobnú rýchlosť nabíjania,“ povedal pre Autocar David Moss, viceprezident spoločnosti Nissan pre výskum a vývoj v Európe.


Práve rýchlosť nabíjania sa môže stať obrovskou výhodou novej batérie. Ak je možné nabiť ju naozaj rýchlo, tak potom neprekáža ani jej nižšia kapacita. S nižšou kapacitou znížite hmotnosť vozidla, jeho spotrebu a v neposlednom rade aj cenu.

"Ak dokážete nabiť energiu trikrát rýchlejšie, líši sa to od tankovania [benzínového] vozidla? Zatiaľ nevieme (veľkosť batérie), ale môžeme mať dve veľkosti batérie – jednu pre skutočne náročných používateľov, ktorí potrebujú obrovský dojazd, ale ak môžete dodať energiu ako [benzín], potrebujete túto veľkosť?" položil Moss rečnícku otázku.

Okrem Nissanu sa tejto novej technológii venujú viaceré automobilky, spomenúť môžeme Toyotu a BMW. Nissan zrejme nebude prvý vo vývoji, ale ak dodrží časový plán, tak sa zaradí medzi lídrov v tejto technológii minimálne vo svojej cenovej kategórii.


ZDROJ: auto.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené