Fun zóna

Späť na články

Elektrický nástupca XC90 vraj bude „najbezpečnejšie Volvo všetkých čias“

Volvo oznámilo, že jeho ďalšie 100% elektrické SUV, EX90, bude svetu predstavené 9. novembra. Švédska značka ho opisuje ako „najbezpečnejšie Volvo všetkých čias“ a tvrdí, že toto bude jeho nový vrchol ponuky, pričom ďalej uvádzajú, že pôjde o model, ktorý zaháji novú éru z hľadiska bezpečnosti. Kým však budeme poznať jeho finálnu verziu, Volvo zverejní sériu náhľadov, ktoré sľubujú postupné odhaľovanie elektrického SUV. I keď nepoznáme jeho konečný vzhľad, značka odhalila medzitým niektoré funkcie, ktoré môžeme od auta očakávať, ako napríklad snímač LiDAR s dlhým dosahom, kamery vo vnútri auta, ktoré analyzujú stav vodiča a dokonca aj systém, ktorý rozpozná, či ste v aute nechali dieťa alebo zviera.


Palubná elektronika budúceho EX90 bude prijímať údaje z rady senzorov. Súčasťou komplexu bezpečnostných systémov bude okrem LiDARu aj osem kamier, päť radarov a 16 ultrazvukových senzorov. Aktívny diaľkomer bude zodpovedný za zostavenie podrobnej mapy oblasti v reálnom čase. Jeho presnosť je taká vysoká, že zo vzdialenosti 250 metrov určíte držanie tela a zo 120 metrov v noci zbadáte aj pneumatiku na ceste.


Elektronický systém sa pohne aj za vodiča, pričom inžinieri Volva ho „naučia“ sledovať oči človeka a určiť, kedy je roztržitý, unavený alebo sa chystá zaspať. Po zistení nezrovnalostí vo vzorcoch správania systém najskôr zapne varovné signály. Ich objem sa zvýši, keď sa priblížia k určitému kritickému bodu.


Ak vodič nijakým spôsobom nereaguje, auto zastaví a kontaktuje záchrannú službu. Volvo si predstavuje budúcnosť s nulovou nehodovosťou a verí, že jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je hľadať a útočiť na všetky možné príčiny, vrátane rozptyľovania, obáv, ospalosti alebo akéhokoľvek iného stavu, ktorý ovplyvňuje šoférov.


Nedávny výskum spoločnosti Volvo Cars naznačuje, že zahrnutie tohto snímača LiDAR do už aj tak bezpečného auta môže znížiť počet vážnych nehôd až o 20 %. Táto technológia LiDAR bude začlenená do línie strechy pripravovaného modelu EX90 a bude súčasťou budúcich modelov Volvo. Všetky verzie EX90 budú mať túto výbavu už v štandarde.


EX90 navyše pravdepodobne dostane autopilota tretej úrovne autonómie na stupnici SAE. To znamená, že v niektorých prípadoch vodič nebude musieť držať ruky na volante a dokonca sa pozerať na cestu. Systém bude fungovať len na niektorých diaľniciach po celom svete, no jeho tvorcovia sľubujú rozšírenie geografie s vydaním nových aktualizácií.


ZDROJ: autobild.sk


Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené