Fun zóna

Späť na články

Volvo v Košiciach využije nástupcu platformy SPA2

V súčasnosti Volvo využíva na stavbu vozidiel platformu SPA (scalable product structure), používa ju napríklad v modeloch XC60 a XC90. Vyvinutú už má jej vylepšenú verziu s označením SPA2. Tá poslúži ako základný kameň pre výrobu elektrických modelov Polestar 3 a nového SUV, ktoré sa stane vlajkovým modelom značky Volvo.

Oba elektromobily sa začnú vyrábať už tento rok v americkom závode Charleston. V slovenskom závode v Košiciach chce Volvo vyrábať elektromobily od spustenia výroby v roku 2026 na ešte novšej platforme. "Bude to nástupca SPA2," povedal pre Automotive News Europe, Geert Bruyneel, šéf globálnej výroby Volva.


Zástupcovia Volva zatiaľ odmietajú prezradiť, ktoré modely budú schádzať z liniek košického závodu. O názvoch je úplne zbytočné špekulovať, lebo švédska značka sa chce zbaviť tradičných alfanumerických označení ako XC90. Nový vlajkový model sa tak môže volať napríklad Embla. Volvo už vlani v októbri totiž požiadalo o ochrannú známku pre názov Embla. V severskej mytológii je Embla meno prvej ženy.

Vylepšenú verziu platformy SPA2 plánovanú pre Košice vyvinie priamo Volvo, a aj naďalej ju bude zdieľať so súrodeneckými značkami vlastnenými nadnárodnou automobilovou spoločnosťou Zhejiang Geely Holding.


ZDROJ: auto.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené