Fun zóna

Späť na články

Volvo si nechalo patentovať kompaktnú prevodovku s mokrými spojkami pre elektromobily

Nový vlajkový crossover by mal byť oficiálne predstavený už na jeseň tohto roka a nie je vylúčené, že sa pripravovaná prevodovka postupne objaví aj v technicky spriaznených elektromobiloch Polestar 3 a Lotus Eletre.

Samotná prevodovka zachytená v patentovej prihláške Volva je dvojstupňová, teda rovnako ako tá, ktorú by ste našli pri zadných elektromotoroch Porsche Taycan a Audi e-tron GT koncernu Volkswagen. Kým iné batériové auta väčšinou využívajú len jednostupňové redukčné prevodovky, nemecké autá pomocou tejto techniky zlepšujú svoju akceleráciu, maximálnu rýchlosť i celkovú efektivitu.


O niečo podobné usiluje i švédska novinka. „Dvojrýchlostná prevodovka môže znížiť celkové náklady na systém, zlepšuje totiž pružnosť a umožňuje použiť menší elektromotor, ktorý vozidlu poskytne vysoký krútiaci moment a zároveň i značnú maximálnu rýchlosť,“ uvádza dokumentácia Volva.


Švédi v tomto samozrejme nie sú osamotení. Podobné prihlášky si v poslednom čase nechali zaregistrovať viacerí výrobcovia prevodoviek a podobnej techniky, napríklad ZF, Magna Powertrain, Oerlikon Graziano, respektíve pôvodom severoamerický nadnárodný koncern Dana Incorporated. Práve nemecké ZF patrí v tomto smere k priekopníkom a tvrdí, že ďalší prevodový stupeň umožňuje elektromobilom predĺžiť dojazd o 5 percent.

Zvláštne na švédskej iniciatíve je to, že si Volvo vyvinulo a nechalo tento typ prevodovky patentovať vo vlastnej réžii, presnejšie povedané, že nevyužilo technológie vyššie spomenutých dodávateľov. Pravdepodobne to súvisí aj s tým, že s švédska značka ponechala svoju starú továreň na výrobu motorov v Skövde, kde je dcérska firma Powertrain Engineering Sweden AB momentálne produkuje elektromotory.


Aby sme nezabudli, dvojstupňová prevodovka Volva pracuje s dvojicou mokrých spojok, a to okrem iného znamená, že auto bude môcť radiť aj pri plnom zaťažení bez prerušenia výkonu, ako to dokážu aj dnešné dvojspojkové prevodovky párované so spaľovacími motormi. Pre Volvo je aj podľa textu v patente táto vlastnosť „veľmi dôležitá pre prémiové vozidlá“.


ZDROJ: topspeed.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené