Fun zóna

Späť na články

Volvo XC60: Nová generácia už o dva roky. Pôjde o risk

Volvo elektrifikuje vo veľkom už niekoľko rokov. Každý jeho modelový rad môže byť vybavený plug-in hybridným pohonom. Na druhej strane má však v ponuke iba dva čisté elektromobily – kompaktné SUV XC40 Recharge a SUV-kupé C40 Recharge. Čoskoro sa to zmení. Na ceste je totiž nástupca vlajkového SUV XC90, ktorý sa má zmeniť na čistý elektromobil, ale aj menšie SUV XC60. Práve to je v súčasnosti najpredávanejším modelom značky. Volvu tak na ňom nepochybne záleží. Podľa informácií britského Autocaru už horúčkovito pracuje na novej generácii, ktorá by sa mala predstaviť o dva roky, teda v roku 2024.


Má ísť o veľkú zmenu. Tak ako XC90, ktorého podobu naznačilo Volvo konceptom Recharge, bude nové XC60 skôr crossoverom ako pravým SUV. Najmä kvôli aerodynamike. Tá bude dôležitá, pretože XC60 má doraziť aj v podobe čistého elektromobilu. Využije pritom skrátenú platformu SPA2, prevzatú od svojho súrodenca. Batérie dodá podnik Northvolt. Na spaľovacie motory ale novinka celkom nezanevrie. Dostupná bude aj v hybridnej verzii. Autocar však informuje, že vzhľadom na popularitu súčasnej generácie XC60 Volvo uvažuje, že ju nechá nejaký čas vo výrobe popri nástupcovi.

Prekážať by si nemali, pretože charakterovo budú odlišné a je veľmi pravdepodobné, že aj názvom. Je známe, že Volvo plánuje prechod z alfanumerického značenia na slovné. Obe autá by tak mohli koexistovať až dovtedy, kým to emisné normy umožnia. Očakáva sa tiež veľký pokrok v oblasti asistenčných systémov a autonómneho riadenia. Uvidíme, či bude prerod XC60 úspešný. Príliš veľká zmena by mohla byť aj rizikom. Veď XC60 predstavuje viac ako dve tretiny ročných registrácií značky. Chyba by tak mohla mať pre Volvo doslova fatálne následky. Aj z tohto pohľadu je myšlienka paralelnej produkcie XC60 a jeho nástupcu logická.

ZDROJ: auto.pravda.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené