Fun zóna

Späť na články

Renault Scénic Vision: Vodíkový hybridný pohon a inovatívne technológie zmenia dodávku na SUV

Renault Group pokračuje vo svojom strategickom transformačnom pláne. Takzvaná Renaulution si kladie za cieľ vytvorenie ekonomickej, environmentálnej a sociálnej hodnoty s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v Európe od roku 2040 – celosvetovo v roku 2050. Ako to chcú dosiahnuť?


Po Renaulte Mégane E-tech prichádza na rad piata generácia Scénicu, model, ktorý bude rovnako ako kompakt, dostupný len s elektrickým pohonom. Spoločnosť verí, že autá s palivovými článkami budú možnosťou, o ktorej sa bude uvažovať po roku 2030, a preto pokračuje v experimentovaní s touto technológiou – Renault v súčasnosti používa túto metódu v ľahkých úžitkových vozidlách HYVIA. A podarilo sa to aj v tomto koncepčnom aute vybavením hybridného motora, ktorý je poháňaný elektrinou a vodíkom.

Systém tvorí synchrónny elektromotor s výkonom 160 kW (217 k) s vinutým rotorom umiestneným vzadu - ide teda o hnaciu sústavu so 40 kWh batériou a 2,5 kilogramovou nádržou na vodík. To všetko obsahuje bezprecedentná platforma, ktorá je momentálne vo fáze prototypu vo výskumných laboratóriách skupiny Renault, kde sa vyvinula aj slávna platforma CMF-EV, ktorú už používa Nissan Ariya alebo Mégane E-Tech.

S týmto hybridným riešením je cieľom skrátiť prestoje na dobíjanie energie. Keď sa časom rozvinie sieť vodíkových staníc, bude možné absolvovať dlhé cesty až 800 kilometrov, takže napríklad z Bratislavy do Košíc bude možné prejsť bez elektrického dobíjania s tým, že na jednej 5-minútovej zastávke doplníte vodík. To je ale zatiaľ hudba ďalekej budúcnosti.


Renault sa so Scénic Vision snaží predovšetkým znížiť uhlíkovú stopu vrátane stopy batérie – je recyklovateľná a menej ťažká a objemná ako v ekvivalentných elektrických vozidlách. Okrem toho sa na konci svojej životnosti opätovne použije na statické ukladanie energie v domácnostiach alebo kanceláriách. Podľa spoločnosti sa tento prototyp môže pochváliť 75% znížením uhlíkovej stopy v porovnaní s bežným elektromobilom. 95 % materiálov použitých v prototype (oceľ, hliník, sklo a plast) je recyklovateľných a 70 % už recyklovaných.

Všetky mäkké časti vo vnútri sú recyklované. Taktiež peny výplní, látky a prešívanie sedadiel sú vyrobené z plastu, ktorý bol opätovne použitý. Pred týmito procesmi nebolo „zachránené“ ani čelné sklo, ktoré je vyrobené výhradne z recyklovaného skla. Druhý život dáva materiálom dokonca aj nádrž na vodík, ktorá je vyrobená z recyklovateľných uhlíkových vlákien vyrobených z papierového odpadu. Ale francúzska spoločnosť zašla s Renaultom Scénic Vision ešte ďalej, čierne pigmenty z uhlíkových vlákien z odpadu leteckého priemyslu boli použité na „zafarbenie“ karosérie. Farba strechy bola vyrobená z jemných častíc mestského znečistenia, čiže okrem recyklácie zlepšuje aj kvalitu ovzdušia.

Nový člen rodiny segmentu C je 4,49 metra dlhý, 1,9 metra široký a 1,59 metra vysoký. Tvárou v tvár je jeho dizajn rovnako atraktívny ako veľkolepý. Ako potvrdil Sandeep Bhambra, riaditeľ dizajnu koncepčných vozidiel francúzskeho výrobcu, sériový Renault Scénic si zachová 85 % estetických prvkov tohto prototypu. Scénic budúcnosti vyzerá oveľa mohutnejšie. Tento efekt umocňujú svieže 21-palcové kolesá v aero dizajne, natiahnutý rázvor (takmer 2,84 metra) a výrazná predná časť v štýle SUV. Tá nesie podpis nového šéfdizajnéra Gillesa Vidala, ktorý v roku 2020 prešiel z Peugeotu do Renaultu.


Z bočného pohľadu sú nápadné najmä svetelné pásy zapustené v C-stĺpiku, chýbajúci B-stĺpik a protismerne sa otvárajúce dvere. Typické dizajnové vychytávky, ktoré sa zrejme do výroby nedostanú. Zadná časť s úzkymi zadnými LED svetlami, ktoré zároveň predstavujú polovicu kosoštvorca, vyzerá v niektorých bodoch celkom sériovo. Pohľad zozadu má celkovo nádych Cupry, za čo môžu zrejme najmä tenké osvetľovacie jednotky.

Zvnútra vyzerá oveľa veľkolepejšie, za čo môže aj nová definícia ambientného osvetlenia Renaultu. Okolo celého priestoru pre cestujúcich sa tiahne široký panel s futuristicky vyzerajúcimi farbami. Neustále sa menia a vnášajú tak do kabíny dynamiku. Volant by si tiež mohol zahrať v nejakom sci-fi filme. Pod čelným sklom je ďalšia obrazovka, ktorá sa tiahne takmer cez celú šírku vozidla a pomocou kamery zobrazuje celý priestor pred vozidlom. To by malo zväčšiť zorné pole o viac ako 24 percent. V prednom rade je nainštalovaných celkovo desať malých dotykových obrazoviek, ktoré vyzerajú ako inteligentné hodinky a slúžia na rôzne funkcie. Pomocou miniaplikácií pripevnených na vnútorných paneloch dverí je možné nastaviť napríklad polohu sedenia.

Vďaka novej technológii, ktorú Renault nazýva „Cocoon Airbag“, mohla byť palubná doska ponechaná v úzkom a minimalistickom dizajne. Vzduchové vankúše sú umiestnené v sedadlách a v prípade nárazu sa "uhniezdia" okolo tela pasažierov. Podľa výrobcu bola pri navrhovaní štúdie pripisovaná vysoká hodnota pasívnej a aktívnej bezpečnosti. Keďže sú nehody takmer vždy spôsobené ľudskou chybou, Renault vybavil Scénic Vision tromi novými technológiami, ktoré by mali znížiť počet smrteľných nehôd až o 70 percent.


Safety Score by si už čoskoro malo nájsť cestu do sériových modelov. Systém vyhodnocuje príslušný štýl jazdy a následne dáva vodičovi návrhy na zlepšenie. Safety Coach varuje osobu za volantom pred rizikami, ako sú obzvlášť kľukaté cesty alebo nebezpečné križovatky. Deje sa tak na základe vyhodnocovania prostredia a navigačných údajov. A pod názvom Safe Guardian by automobilka chcela v budúcnosti ponúkať systém, ktorý pomocou senzorov a kamery monitoruje vodičovu spôsobilosť na jazdu a zdravotný stav. Ak je napríklad príliš unavený, je pomocou signálov vyzvaný, aby si dal prestávku.

ZDROJ: autobild.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené