Fun zóna

Späť na články

Toto je nový Renault Austral! Technologicky nabité SUV ponúkne aj natáčanie zadnej nápravy

Prvú osobnú skúsenosť s platformou CMF-CD aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi už máme za sebou. Používa ju totiž nový Nissan Qashqai, ktorý sme už testovali. V ňom nás prekvapila svojou tuhosťou a sofistikovanosťou, pričom od prvého momentu sme si kládli vnútornú otázku, ako ju asi využije Renault, ktorý zväčša finálne naladenie zvláda o čosi lepšie než jeho japonskí kolegovia. Debut tejto platformy v rámci Renaultu pripadol na nový model Austral. Ten nahrádza SUV model Kadjar a MPV Scénic, takže plánuje popri vyššej svetlej výške a tvaroch SUV ponúknuť aj užitočnú variabilitu rodinných vanov.


Austral meria na dĺžku niečo cez 4,5 metra, pričom má rázvor 2,67 metra a ponúka svetlú výšku 170 mm. Naživo vyzerá ešte o čosi lepšie než na fotkách – zaujímavé sú najmä ostré línie nad blatníkmi, ktoré rozširujú karosériu a dodávajú jej dramatický nádych, ktorý môžete dodatočne zvýrazniť, ak si objednáte nový matný strieborný lak. Predné aj zadné svetlá využívajú LED technológiu s typickým podpisom v tvare C. Renault ponúka prvýkrát aj Matrix LED technológiu. Zadné svetlá sú jedinečné vďaka použitiu laserom gravírovaných mikrooptických vlákien, vďaka čomu sa svietiace štruktúry vo svetlomete akoby vznášajú v priestore, podobne ako hologram. Austral bude jazdiť na kolesách s priemerom od 18 do 20 palcov.

Vnútri preberá Austral mnoho prvkov z plne elektrického Renaultu Megane – napríklad prístrojovú dosku s dvoma veľkými displejmi a ekosystémom od Google. Hlavný inžinier zodpovedný za implementáciu tohto systému nám prezradil, že do Renaultu prišiel z oblasti telekomunikácií a svoje rozsiahle know-how využil na dokonalú implementáciu systému Android Car do nových Renaultov. Pointou bola veľmi plochá štruktúra menu, rýchla dostupnosť všetkých funkcií a aj mimoriadne rýchle reakcie na všetky povely bez komplikovaných animácií, ktoré by proces ovládania zdržiavali. Renault taktiež siahol po veľmi výkonnom hardvéri, ktorý by mal bez problémov zvládať aj rozsiahlejšie aktualizácie systému, ktoré tento systém podporuje. Časom teda inžinieri nevylučujú kompletnú funkcionalitu Google Asistenta vrátane možnosti ovládať prvky Smart Home (napríklad klimatizáciu doma, garážovú bránu a iné prvky pripojené do siete.


Známou novinkou je aj „žijúce“ ambientné osvetlenie, ktoré môže meniť svoju farbu v závislosti od dennej hodiny, či ponuku kvalitných materiálov zahŕňajúcich skutočné drevo. Novinkou pre Austral sú zadné sedadlá, ktoré sa dajú posúvať v rozsahu až 16 centimetrov. Sú asymetricky delené a možno ich posúvať nezávisle. Nastaviť (aj keď vo veľmi obmedzenom rozsahu) sa dá aj sklon zadných operadiel. V závislosti od polohy sedadiel je teda objem kufra slušných 500 až 575 litrov. Ďalšou novinkou je veľký 9,3-palcový head-up displej premietaný na čelné sklo. Novým prvkom je aj posuvná opierka na ruku, pod ktorou sa nachádza plávajúca bezdrôtová nabíjačka na mobil. Pod ňou je ešte úložný priestor. Prémiové ozvučenie bude mať na starosti systém Harman Kardon s 12 reproduktormi.

Prekvapením je, že Renault v modeli Austral zatiaľ neplánuje ponúkať pohon všetkých štyroch kolies, aj keď platforma to umožňuje. Pre zdolanie klzkého terénu sa musíte spoľahnúť iba na systém Extended Grip, čo je akási lepšia trakčná kontrola. Renault však v modeli Austral ponúkne systém natáčania zadných kolies 4Control novej generácie, ktorý dokáže zadné kolesá natáčať až o 5°, vďaka čomu sa priemer otáčania zmenší z 11,5 na úžasných 10,1 metra. Tento systém sa však kombinuje iba s viacprvkovou zadnou nápravou. A tá je zas dostupná iba pre hybridné verzie, čo nás plynulo privádza k ponuke pohonných jednotiek.


Hybridné verzie sú totiž vrcholom ponuky. Kombinujú úplne nový 1,2-litrový trojvalec s elektromotorom pre celkový výkon 118 kW (160 k) alebo 147 kW (200 k). Systém 4Control sa tak stane výsadou len tých vrcholných verzií. Verzie bez hybridného systému využívajú zadnú nápravu s torznou priečkou. Základom je spomínaný nový trojvalec s extra vysokou termodynamickou účinnosťou, ktorý využíva Millerov cyklus a pomáha si novým 48 V mild-hybridným systémom. Dosahuje výkon 96 kW (130 k). Stredom ponuky je veľmi dobrý štvorvalec 1,33 TCe, ktorý v závislosti od verzie dosahuje výkon buď 103 kW (140 k) alebo 118 kW (160 k). Tento motor bude spojený s novou prevodovkou typu CVT, ktorá nahradí aktuálnu dvojspojkovú prevodovku.

Ceny Renaultu Austral ešte nepoznáme a keďže jeho predaj sa plánuje začať až koncom tohto roka, chvíľu si na ne budeme musieť počkať. Fajnšmekri si budú môcť priplatiť za verziu Esprit Alpine, ktorá nahrádza R.S. Line, keďže Renault Sport už skončil a jeho aktivity preberá značka Alpine. Ponúka športovejší, alebo skôr prémiovejší nádych.

ZDROJ: autonoviny.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené