Fun zóna

Späť na články

Čelné sklá s rozšírenou realitou! Podľa Nissanu a ďalších je to budúcnosť zobrazovania informácii

Pre automobilových nadšencov, ktorí nie sú priaznivcami obrazoviek, by nový digitálny koncept mohol byť dobrou správou. Samozrejme všetko záleží od uhlu pohľadu. Podľa šéfdizajnéra Nissanu, je skvelou správou, že budúcnosť automobilových interiérov nezahŕňa viac obrazoviek, ba dokonca žiadne. Tou možno horšou správou pre analógových priaznivcov, ktorý si už zvykli na digitalizáciu, je to, že celé čelné sklo sa stane jednou veľkou obrazovkou. V Nissane vnímajú obrazovky ako nutné zlo a stenu medzi cestujúcimi a vonkajším okolím. Integrovaná rozšírená realita priamo do priehľadného čelného skla s LED displejom by mala túto bariéru odstrániť.


Automobilky sa predbiehajú v tom, ktorá dokáže vtesnať čo najviac obrazoviek do interiéru vozidla. Či už sú to prístrojové panely, displeje na palubnej doske, pre cestujúcich na zadných sedadlách, vnútorné digitálne spätné zrkadlo alebo kontroverzné displeje nahradzujúce vonkajšie spätné zrkadlá. A nesmieme zabudnúť ani na ovládacie tablety pre zadných pasažierov. Zatiaľ čo niektorí majitelia automobilov môžu tvrdiť, že sa chcú vrátiť k analógovým prvkom, realita je taká, že by radi využívali a mali k dispozícii čo najviac informácií, ale nemajú radi obrazovky, na ktorých sa tento obsah zobrazuje.


Výrobcovia automobilov súperia s platformami ako sú Apple a Google, ako aj výrobcami softwaru infotainmentu. Automobilky majú túžbu vytvoriť si vlastné rozhrania, ale podľa slov Nissanu, je čas si priznať, že nedokážu držať krok práve so spoločnosťami, ktoré sa na tieto veci speciaizujú a majú roky náskok. Apple, Google a výrobcovia softwarou pre infotainment môžu spotrebiteľom poskytnúť zážitok, ktorý výrobcovia automobilov, žiaľ, nedokážu alebo dokážu iba v istej miere.



V roku 2011 sa na automobilovej scéne objavil koncept  interakcie a zobrazovania obsahu integrovaného do okien pre zadných pasažierov. Tento koncept predstavila Toyota  a nazvala ho "Okno Do Sveta".  Volvo sa taktiež pohrávalo s myšlienkou rozšírenej reality v čelnom skle a v roku 2021 zainvestovalo do start-upu Spectralics. Firma sa v tej dobe zaoberala optickou a zobrazovacou technológiou. Jedným zo základných riešení spoločnosti bol viacvrstvový tenký zlučovač. Bol to nový typ tenkého optického „filmu“ použiteľného na priehľadné povrchy. Po integrácii do čelného skla sa na tento povrch dal následne premietať informačný obsah.


Podľa šéfdizajnéra Nissanu sa v budúcnosti stane celé čelné sklo vozidiel obrazovkou. Automobilky nakoniec objavia spôsob, ako integrovať priehľadný displej z tenkého LED panelu priamo do skla. Vodič bude stále môcť vidieť cez čelné sklo, pričom bude mať prístup k informáciám z infotainmentu. V súčasnosti sa nachádzame v situácii, keď je obrazovka často vnímaná ako nutné zlo. Hlavnými dôvodmi je stav súčasných technológii a bezpečnosť. V Nissane predpokladajú, že transformácia do futuristického konceptu bude trvať približne jedno desaťročie, až nakoniec zmiznú obrazovky z palubnej dosky a všetko sa len zalaminuje do čelného skla. 


Aby mohol vyššie spomínaný koncept fungovať, je potrebné definovať niekoľko kľúčových problémov. Jednou z hlavných výziev, ktoré je nutné prekonať, je správne nastavenie jasu integrovaného displeja. Ďalším je vyriešenie bezpečnosti.  Zdroj z odvetvia uviedol, že dve najväčšie prekážky súčasnosti sú vysoké náklady a bezpečnosť. Osoba zdôraznila, že čelné sklo je konštrukčnou súčasťou dnešných vozidiel a vstavaný displej by musel spĺňať všetky aktuálne bezpečnostné a nárazové normy.


Technológia transparentného displeja, ktorá by mohla byť integrovaná do čelných skiel, už bola predstavená na výstavách spotrebnej elektroniky (CES). Dizajnéri a inžinieri, nielen v Nissane, sledujú vývoj súčasných technológií a čakajú na vhodný moment, kedy budú schopní nový technologický koncept implementovať do svojich vozidiel.


ZDROJ: topspeed.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: na objednanie
NEDEĽA: zatvorené