Fun zóna

Späť na články

Nissan s výskumníkmi pracuje na zamedzení dopravných zápch

Od 14. do 18. novembra uskutočnil Nissan pomerne rozsiahly experiment, ktorý sa uskutočnil na novo otvorenej ceste I-24 Motion neďaleko Nashvillu. Ide o jediné testovacie prostredie svojho druhu na svete. Táto inteligentná diaľnica je vybavená 300 digitálnymi 4K senzormi.

"Len 16. novembra systém zaznamenal celkovo 143 010 najazdených míľ a 3 780 hodín jazdy. Systém I-24 MOTION v kombinácii s energetickými modelmi vozidiel, vyvinutými v projekte CIRCLES, poskytol odhad spotreby paliva celej premávky počas týchto hodín. Koncept, ktorý dúfame, že predvedieme, je, že využitím tohto nového dopravného systému na zhromažďovanie údajov spolu s odhadom premávky a aplikovaním technológie umelej inteligencie na existujúce systémy tempomatu môžeme zmierniť dopravné zápchy a zlepšiť spotrebu paliva," uviedol tím CIRCLES v spoločnom vyhlásení.

V rámci testu sa na cestu dostalo až 100 špeciálne vybavených modelov Nissan Rogue. Okrem nich sa na cestu dostali aj modely Toyota RAV4 a Cadillac XT5, keďže projekt podporila aj Toyota North America a General Motors. Na projekte spolupracovalo aj niekoľko univerzít.


Dôvodom na prevedenie experimentu bola dávnejšia štúdia, ktorá sa uskutočnila na uzavretej trati a ukázala, že jedno vozidlo s inteligentným tempomatom dokáže pozitívne ovplyvniť až 20 vozidiel v okolí pôsobením pozitívneho vlnového efektu, ktorý pomáha zmierniť dopravné zápchy spôsobené správaním šoférov.

Dáta získané počas piatich dní bude tím CIRCLES vyhodnocovať najbližšie mesiace. Zameria sa hlavne na vplyv vozidiel s umelou inteligenciou na plynulosť cestnej premávky.


ZDROJ: auto.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené