Fun zóna

Späť na články

Nissan postavil funkčný prototyp konceptu Juke Hybrid Rally

Po zverejnení obrázkov v júni minulého roka pri príležitosti účasti Nissanu na východoafrickej rallye pred 50 rokmi Nissan Juke Hybrid Rally skutočne ožil. Juke Hybrid Rally prešiel od dizajnovej skice k plne funkčnému jednorazovému vozidlu po mimoriadne pozitívnej reakcii na zverejnenie pôvodných obrázkov konceptu. Jeho odhalenie je predzvesťou európskeho uvedenia modelu Juke Hybrid v lete tohto roku. Základom prototypu je hybridné pohonné ústrojenstvo sériovej verzie.

Nissan chce prostredníctvom reálne fungujúceho vozidla poukázať na svoj hybridný pohon v sériovom modeli Juke. Hybrid pozostáva zo spaľovacieho motora s výkonom 69 kW a s krútiacim momentom 148 Nm, z elektromotora s výkonom 36 kW a štartér/generátora s výkonom 15 kW.


Zo sériovej verzie modelu Juke Hybrid sa preniesla aj multimodálna prevodovka s nízkym trením. Na zníženie trenia sa v tejto prevodovke, inšpirovanej motoristickým športom, namiesto bežných synchronizačných krúžkov používajú psie spojky na radenie 4 prevodových stupňov spaľovacieho motora a 2 prevodových stupňov elektrického pohonu.

Okrem toho sa v tejto prevodovke kvôli zníženiu trenia nepoužíva spojka. Všetky štarty vozidla sú 100 % elektrické a 2 elektro motory sa používajú v kombinácii na synchronizáciu prevodových stupňov, čo zabezpečuje plynulé, spojené a citlivé zrýchlenie.

Podobne ako koncepčné vozidlo Gripz, ktoré bolo predstavené na frankfurtskom autosalóne v roku 2015 pred uvedením modelu JUKE, vychádza dizajnovo z ikonického modelu 240Z, ktorý pred viac ako polstoročím úspešne súťažil v púštnych rallye. Najviditeľnejšou úpravou sú zväčšené podbehy kolies, do ktorých sa zmestili terénne pneumatiky, zatiaľ čo prídavné svetlá na kapote a streche pripomínajú tie spred 50 rokov.

Podobne aj čierna kapota a zväčšené čierne kolesá sú vizuálnou poctou vozidlu z roku 1971, ktoré sa zúčastnilo východoafrickej rallye. Použitie historických log sponzorov a čísla 11 tiež odráža aspekty rallye vozidla 240Z, rovnako ako dodatočné zosilnené plechy pod prednými a zadnými prahmi, ktoré poskytujú ochranu v spodnej časti vozidla.


Všade bolo namontované zosilnené odpruženie s dlhým zdvihom, aby Juke Hybrid Rally Tribute zvládal jazdu náročnom teréne. Pneumatiky majú rozmer 265/70 R16 a zaisťujú výbornú priľnavosť a trakciu za každých podmienok.

Vnútri bol interiér upravený namontovaním ochranného rámu, ktorý spevňuje karosériu a poskytuje ochranu v prípade nehody v rýchlosti v náročnom púštnom prostredí. Zadné sedadlá boli odstránené, aby sa vytvoril priestor pre rezervné kolesá a boli pridané štvorbodové bezpečnostné pásy.


Medzi ďalšie úpravy interiéru patrí montáž súťažného hasiaceho prístroja, interkomového systému s dvojicou slúchadiel, obloženie volantu Alcantarou a hydraulická ručná brzda s vysoko položenou rukoväťou na rýchle a jednoduché ovládanie.

ZDROJ: auto.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené