Fun zóna

Späť na články

Nový Range Rover Sport je tu!

Nový Range Rover Sport samozrejme pokračuje v aktuálnom designovom smere rodiny Range Roverov, jasne tak nadväzuje na predchodcu aj ostatné modely v ponuke. Na prvý pohľad zaujme najmä úzkými svetlami vpredu aj vzadu, výrazne skloneným čelným sklom či zapustenými sklami a kľučkami.

Automobilka ďalej vyzdvihuje laserom zvarenú strechu, spojler, vraj najdlhší, aký bol kedy pri modeli Range Rover použitý, a výbornú aerodynamiku.


Povedome vyzerá aj interiér, zvlášť prevedenie palubnej dosky, výrobca sa však snažil ešte zvýšiť úroveň luxusu, komfortu a modernej výbavy. Nový Range Rover Sport tak môže byť s prednými sedadlami s vyhrievaním a ventiláciou, elektricky nastaviteľnými vo 22 smeroch, s pamäťou, masážnymi funkciami a krídlovými podporami hlavy. Cestujúci na zadných sedadlách sa môžu tešiť na sedenie s o 31 mm väčším priestorom pre nohy a o 20 mm väčším priestorom v oblasti kolien.


Zaujímavo vyzerá zmienka o novej generácii systému Cabin Air Purification Pro, ktorá výrazne obmedzuje zápach, baktérie a alergény, vrátane vírusu SARS-CoV-2.

Z výbavy môžeme spomenúť audiosystémy Meridian, pričom Meridian Signature Sound System je vraj najpokročilejší a najvýkonnejší audiosystém, aký kedy bol v Range Roverovi Sport použitý. Má 29 reproduktorov, nový subwoofer a zosilňovač s výkonom až 1430 W. Štyri reproduktory sú umiestnené v opierkach hlavy štyroch hlavných sedadiel. Nechýba systém aktívneho potlačenia hluku, ktorý znižuje vplyv hluku od vozovky a pneumatík do interiéru. S tým ale súvisí aj schopnosť umelého zosilnenia zvuku motora v športovom režime.

Nový Range Rover Sport dostal infotainment Pivi Pro, vybavený displejom s uhlopriečkou 13,1 palca. Jeho pomocou sa ovláda všetko od navigácie cez médiá až po nastavenie vozidla. Obrazovku dopĺňa 13,7palcový digitálny prístrojový panel. Systém možno ovládať tiež hlasom, a to prostredníctvom služieb Amazon Alexa, súčasťou štandardnej výbavy je bezdrôtové pripojenie k systémom Apple CarPlay a Android Auto.

Model využíva platformu MLA-Flex, ktorá poskytuje až o 35 % vyššiu torznú tuhosť, ako mal predchádzajúci Range Rover Sport. A ponúka sofistikovaný podvozok: výrobca vyzdvihuje nový systém Dynamic Response Pro, ktorý pracuje s najnovšou generáciou pneumatického odpruženia (Dynamic Air Suspension) - to je štandardná súčasť výbavy. Dynamic Response Pro kontroluje náklony karosérie prostredníctvom 48V systému, ktorý je schopný každou nápravou vyvinúť krútiaci moment až 1400 Nm.


Všetky prevedenia nového Range Roveru Sport sú vybavené osemstupňovou samočinnou prevodovkou ZF a pohonom všetkých kolies. Schopnosti v teréne pomáha zvládať Land Rover Terrain Response 2, ktorý samočinne nastavuje parametre pre daný typ podmienok a povrchu. Novinkou je adaptívny tempomat pre jazdu v teréne, ktorý pomáha vodičom prekonávať náročný terén tým, že udržiava stálu rýchlosť podľa terénnych podmienok. Vodič môže zvoliť jedno zo štyroch komfortných nastavení a systém podľa toho upraví rýchlosť tak, aby mohol byť úspešný na riadenie.

A motorizácie? Ponuka zahŕňa dva plug-in hybridy, mild-hybridy so zážihovými šesťvalcovými motormi Ingenium a šesťvalcovými dieselovými jednotkami a zážihovými osemvalcami. V roku 2024 sa ponuka rozrastie o plne elektrické prevedenie.

Začneme u plug-in hybridov, ktoré zastupujú prevedenie P510e Electric Hybrid a P440e Electric Hybrid. Oba kombinujú trojlitrový šesťvalec s elektromotorom o výkone 105 kW a batériu s kapacitou 38,2 kWh. A lákajú na dojazd v elektrickom režime cez 100 kilometrov. Prvý  menovaný plug-in hybrid ponúka kombinovaný výkon 510 koní, druhý 440 k.


Z pohľadu výkonu je alternatíva nová vlajková loď v podobe motora V8 Twin Turbo s výkonom 530 koní, s ktorým vozidlo zrýchľuje z nuly na 100 km/h za 4,5 sekundy. Ponuka motorizácie zahŕňa výkonné mild-hybridné pohonné jednotky P360 a P400 s radovým šesťvalcovým motorom Ingenium a mild-hybridné pohonné jednotky so vznetovými motormi D250, D300 a D350.

Nový Range Rover Sport je k dispozícii v stupňoch výbavy S, SE, HSE a Autobiography, pričom po celý prvý rok výroby je k dispozícii výbava First Edition so špeciálne upravenou špecifikáciou.


ZDROJ: auto.cz

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené