Fun zóna

Späť na články

Plug-in hybridný Range Rover PHEV udivuje kapacitou batérií

Piatu generáciu luxusného Range Roveru predstavil Land Rover koncom minulého roka. Jeho najväčšou novinkou sú nepochybne plug-in hybridné verzie. Dokonca hneď dve – P440e a P510e. Už počas premiéry bolo jasné, že chcú predstavovať skutočný pokrok v segmente dobíjateľných hybridov. Tie sú totiž často kritizované z dôvodu krátkeho elektrického dojazdu a pomalého nabíjania. Land Rover sa to rozhodol zmeniť. Vybavil ich batériami s rekordnou kapacitou. Obe verzie disponujú li-ion akumulátorom, ktorý uskladní 38,2 kWh elektrickej energie, viac ako používajú plug-in hybridy Mercedesu-Benz, napríklad GLE 350de (31 kWh).


To je batéria, ktorá by stačila malému elektromobilu na dojazd asi 200 km. V oboch prípadoch kombinuje hybridná sústava 6-valec s objemom 3,0 litra a elektromotor v automatickej prevodovke s výkonom 104 kW a krútiacim momentom 275 Nm. Rozdiel je v naladení spaľovacieho motora. Slabšia verzia má potom systémový výkon 323 kW a 620 Nm, kým silnejšia až 375 kW a 700 Nm. Asi neprekvapí, že napriek enormnej hmotnosti dokáže P510e akcelerovať na stovku za 5,2 sekundy. No zaujímavejšie sú dáta o elektrickom dojazde. Land Rover totiž tvrdí, že ten prekonal pôvodné očakávania. Na jedno nabitie majú obe verzie zvládnuť podľa normy WLTP 113 km, čo je zlepšenie o 13 %.


V reálnom svete to má byť 88 km, čo znamená, že majitelia dobíjateľných Range Roverov by mali absolvovať až 75 % jázd v bezemisnom móde. A potom je tu ešte jedna skvelá správa, ktorá urobí z Range Roveru PHEV vskutku použiteľný plug-in hybrid. Novinka totiž podporuje, ako jeden z mála nabíjateľných hybridov, rýchle nabíjanie jednosmerným prúdom s výkonom až 50 kW, čo znamená, že nabitie z 10 na 80 % netrvá viac ako hodinu. Zákazníci tak môžu využívať elektrickú výpomoc aj na dlhších cestách. Bežné nabíjanie s wall-boxom (7,2 kW) si vyžiada približne päť hodín nabíjania. To ale stále nie je koniec elektrifikácie. V roku 2024 by sa totiž mala predstaviť čisto elektrická verzia, čo umožňuje platforma MLA-Flex.

ZDROJ: auto.pravda.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené