Fun zóna

Späť na články

Spoločnosť Volvo Cars sa stala zakladajúcim členom koalície Accelerating to Zero Coalition

Počas konferencie COP27 a pred blížiacim sa stretnutím G8 na indonézskom Bali spoločnosť Volvo Cars tiež vyzvala krajiny, aby zintenzívnili svoje vlastné klimatické opatrenia a čelili hrozbe globálneho otepľovania. Koalícia Accelerating to Zero Coalition pozostáva zo širokej skupiny zainteresovaných osôb, ktoré sa zaviazali uľahčiť a zvýšiť tempo prechodu na mobilitu s nulovými emisiami. Nadväzuje na minuloročnú Glasgowskú deklaráciu o vozidlách s nulovými emisiami, ktorá bola uvedená na konferencii COP26. Signatári sa zaviazali, že budú usilovať o to, aby do roku 2040, najneskôr do roku 2035 na popredných trhoch (Európa, Čína, Japonsko a USA), bolo 100 % celosvetového predaja osobných automobilov a dodávok bez výfukových emisií. Vytvorenie koalície rieši potrebu medzinárodnej platformy pre globálne vedúce postavenie vozidiel s nulovými výfukovými emisiami (zero emission vehicle – ZEV). 


Prostredníctvom úzkej spolupráce má za cieľ pomôcť vytvoriť vhodné podmienky na podporu automobilov a dodávok s nulovými výfukovými emisiami, a to aj prostredníctvom elektrifikácie firemných vozových parkov a rozvoja komplexnej nabíjacej infraštruktúry. Výkonný riaditeľ spoločnosti Volvo Cars Jim Rowan uvíta jej vytvorenie a prístup založený na spolupráci v rámci spustenia koalície počas konferencie COP27 a povzbudí ďalších výrobcov, aby podpísali deklaráciu a pripojili sa ku koalícii. So svojou ambíciou stať sa do roku 2030 plne elektrickou automobilovou spoločnosťou má spoločnosť Volvo Cars v úmysle ovplyvniť tempo prechodu automobilového priemyslu na úplnú elektrifikáciu. 

Riaditeľ spoločnosti oznamuje, že: „Spaľovacie motory sú technológiou minulosti a musíme sa ich vzdať, ak chceme zvládnuť najväčšiu hrozbu, ktorej ľudstvo čelí – klimatickú zmenu.“ Oznámenie prichádza týždeň po uvedení novej plne elektrickej vlajkovej lode spoločnosti Volvo Cars, Volvo EX90. Spoločnosť plánuje v najbližších rokoch uviesť na trh každý rok jeden nový elektromobil. Spoločnosť Volvo Cars sa samostatne pripojila k viac ako 200 ďalším podnikom a organizáciám občianskej spoločnosti podpísaním výzvy, ktorú zorganizovala Mean Business Coalition, adresovanej národným vládnym organizáciám, aby zvýšili svoje ambície a výsledky v oblasti klímy. Po konferencii COP26 tak urobilo zatiaľ len 29 zo 194 krajín, a to aj napriek tomu, že sa k tomu zaviazali v rámci Glasgowského klimatického paktu. Výzva dáva jasne najavo, že globálne oteplenie o 1,5 stupňa je skôr limitom než cieľom a že ak svet nemá tento limit prekročiť, je nevyhnutné prijať naliehavé vnútroštátne opatrenia. 

Okrem toho počas panelovej diskusie, usporiadanej spoločnosťou Volvo Cars, riaditeľ oddelenia udržateľnosti Anders Kärrberg tiež oznámil, že podporuje iniciatívu Call on Carbon. Spolu s Inter IKEA, H&M Group, SSAB a ďalšími iniciatíva nalieha na vládne organizácie, aby zaviedli účinný politický rámec pre stanovovanie cien uhlíka. „Uvedomujeme si úlohu, ktorú zohráva stanovovanie cien uhlíka pri riešení zmeny klímy,“ povedal Anders Kärrberg. „Keď sme na konferencii COP26 oznámili našu internú cenu uhlíka vo výške 1 000 SEK za každú tonu emisií uhlíka, stali sme sa prvou automobilkou, ktorá zaviedla globálny mechanizmus stanovovania cien uhlíka, ktorý pokrýva jej kompletné emisie v hodnotovom reťazci.“ „Schválením iniciatívy Call on Carbon opäť preukazujeme našu ochotu prispieť k tomu, aby sme celý automobilový priemysel viedli k udržateľnejšej budúcnosti. Musíme naliehavo pracovať proti preorientovaniu finančných mechanizmov, ktoré nám pomôžu udržať sa v medziach globálneho otepľovania o 1,5 stupňa. To môže zvýšiť stabilitu pre investorov, ako aj podporiť spravodlivú transformáciu pre dotknutých pracovníkov a poľnohospodárov, rodiny a komunity, ktoré budú ovplyvnené v dôsledku takýchto zmien.“ 


ZDROJ: Volvo

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené