Fun zóna

Späť na články

Renault Austral dostal 3. generáciu systému 4Control

Systém 4Control využíva Renault už od roku 2007. Za názvom 4Control sa skrýva natáčanie všetkých štyroch kolies. Natočením kolies zadnej nápravy možno zlepšiť manévrovanie v meste a zvýšiť stabilitu pri vyšších rýchlostiach.

Teraz prichádza Renault už v poradí s treťou generáciou systému 4Control. "Renault predstavuje technológiu riadenia 4 kolies v novej platforme CMF-CD. Vďaka elektronickému ovládaniu riadenia zadných kolies môžeme upraviť zadné odpruženie tak, aby poskytovalo najlepší výkon za všetkých podmienok: manévrovanie v meste, obratnosť na horských cestách, stabilita a bezpečnosť na diaľnici," vysvetlil Filippo Mantovani, vedúci dynamiky vozidiel – Renault.


Nová generácia systému zažije premiéru v novom modeli Austral. Okrem podvozku s pohonom všetkých štyroch kolies má úplne nový Renault Austral viacprvkovú zadnú nápravu pre lepšiu priľnavosť na ceste, pohodlnejšiu jazdu a vyššiu stabilitu.

Pri jazde vysokou rýchlosťou alebo v rýchlejších zákrutách (viac ako 50 km/h) sa zadné kolesá natáčajú až o 1° v rovnakom smere ako predné kolesá. Ovládač riadenia model Austral, umiestnený na zadnej náprave, dokáže otočiť zadné kolesá až o 5° proti smeru predných kolies pri pomalších manévroch do 50 km/h. Toto je aj najväčší rozdiel v porovnaní s predchádzajúcou generáciou systému 4Control, ktorý dokázal otočiť kolesá maximálne o 3,5°.


Aj keď sa rozdiel môže zdať na papieri malý, v praxi každý jeden stupeň navyše výrazne zlepšuje manévrovateľnosť v úzkych priestoroch. Polomer otáčania od obrubníka k obrubníku je v prípade Renaultu Austral len 10,1 m, čím dokáže konkurovať aj menším mestským autám.

Pre lepšiu predstavu Austral natočením zadných kolies o 5° prekonáva práve na slovenský trh uvedenú novú generáciu Mercedesu GLC so schopnosťou natočiť kolesá zadnej nápravy o 4,5°. Oproti tomu absolútnym kráľom je Mercedes Triedy S, ktorý vytočí zadné kolesá do strany až o 10°.


ZDROJ: auto.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené