Fun zóna

Späť na články

Dacia predstavila vynovený Duster

Druhá generácia Dusteru, predstavená v roku 2018, má doslova búrlivý život. Prišla totiž v čase veľkých zmien. Duster sa napríklad musel už po roku vyrovnať s novou emisnou normou Euro 6d Temp a navyše prísnejšou metodikou merania spotreby WLTP. Zatiaľ všetkým nástrahám odolal, i keď prišiel o najpopulárnejší motor 1,6 SCe. Nahradil ho 3-valec 1,0 TCe, ktorý ste si už ale nemohli dopriať s pohonom oboch náprav. Našťastie, diesel 1,5 dCi pod kapotou ostal a navyše pribudol vrcholový agregát 1,3 TCe.


Ďalšie zmeny sa odohrali vlani. Duster prešiel modernizáciou, ktorá mu priniesla vynovenú masku, svetlá s výraznejšou „ypsilonovou“ grafikou zo Sandera, nový oranžový lak, optimalizovanú aerodynamiku a v interiéri napríklad aj nový infotainment s voľne stojacou 8-palcovou obrazovkou. Zákazníkov tiež potešil lepšou konektivitou, automatickým zapínaním svetiel či posuvnou lakťovou opierkou. Pod prednú kapotu sa zasa vrátila 6-stupňová dvojspojková prevodovka EDC v kombinácii s motorom 1,3 TCe a predným náhonom.

O to viac prekvapuje, že len rok po týchto zmenách podstupuje Duster ďalšiu revíziu. A nie je zanedbateľná. Dizajnové zmeny súvisia najmä s novou vizuálnou identitou Dacie, ktorú síce automobilka predstavila už vlani, ale len vo virtuálnom priestore. Na autá ju aplikuje až teraz a hneď na všetky modely, Duster nevynímajúc. Vynovené rumunské SUV tak spoznáte vďaka novému logu so štylizovanými písmenami D a C evokujúcimi reťaz. V súvislosti s ním zmizlo z masky osem chrómových segmentov. Nahradili ich menšie, vytvárajúce dve linky. Nový emblém sa objavuje aj na kolesách. No a štylistické zmeny uzatvára zemitý odtieň laku Lichen Khaki či nápis Dacia na zadnom veku.


Zmeny ale neobišli ani interiér. Okrem volantu s nápisom Dacia namiesto loga, tiež v súlade s novou vizuálnou identitou, má Duster vynovenú palubnú dosku, kde pôvodne kruhové prieduchy ventilácie nahradili elegantnejšie pozdĺžne. A to krajné ako aj stredové. V podstate nejde o úplnú novinku. V tejto podobe sa totiž Duster vyrábal vo verziách označených s logom Renaultu napríklad v Rusku, Indii alebo v Brazílii. Identickú palubnú dosku mal aj ruský Renault Arkana. Okrem toho sa budú môcť zákazníci tešiť z bohatšej výbavy. Po prvýkrát má Duster k didpozícii napríklad elektricky sklopné spätné zrkadlá.


Horšia správa sa týka priestoru pod kapotou. Motory 1,0 TCe (67 kW), 1,3 TCe (96 kW, 110 kW) aj diesel 1,5 dCi síce ostávajú, ale z ponuky vypadla naftová verzia s pohonom oboch náprav. Jedinou možnosťou, ako si v Dusteri dopriať štvorkolku, sa tak stáva silnejší Duster 1,3 TCe 4×4 (110 kW) s manuálnou prevodovkou. S touto motorizáciou ponúka Duster naďalej aj dvojspojkový automat EDC, ale v tomto prípade len s pohonom predných kolies. Ešte smutnejšou správou je, že z cenníka vypadla verzia LPG. Spaľovanie propán-butánu bolo možné v kombinácii s 3-valcom 1,0 TCe, ktorý mal dokonca výkon zvýšený na 74 kW. Takže okrem nových prvkov vynovený Duster zároveň čo-to stráca.

Oficiálne sa modernizovaný Duster predstaví na septembrovom parížskom autosalóne. Objednávky však Dacia otvorila už 16. júna.

ZDROJ: auto.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené