Fun zóna

Späť na články

Renault Arkana: Pôvabné SUV-kupé odhaľuje viac

Renault predstavil svoje prvé SUV-kupé Arkana už v roku 2018 na autosalóne v Moskve a vlani sa dostalo aj na tamojší trh. Putovalo tiež do Austrálie a neskôr do Južnej Kórey, ako Samsung XM3. Len Európa ostala akosi mimo. Pritom nebolo pochýb, že štýlová novinka, navyše v kompaktnej triede, ktorá tvorí gro predaja SUV, by si aj tu rýchlo našla zákazníkov. Tí si ale museli počkať. Dôvodom sa stali emisie. Ruská Arkana nie je totiž ničím iným ako prezlečenou Daciou Duster, čo znamená, že jej platforma nie je pripravená na nízkoemisné technológie. S takýmto autom by jednoducho Renault nedokázal splniť tunajšie emisné normy. No plánu na európske SUV-kupé sa predsa len nevzdal. Musel však vyvinúť prakticky úplne nové auto.


Európska Arkana sa celkom odpútala od rumunských základov. Stojí totiž na platforme CMF-B, podobne ako nové Clio a najmä Captur. V porovnaní s Capturom je však dlhšia, má 4 568 mm. Rázvor náprav narástol o 90 mm, na konečných 2 720. Redukovalo sa len na výške (1 571 mm), kde však ubudlo zanedbateľných päť milimetrov. S ľahším terénom si Arkana poradí vďaka svetlej výške 200 mm, ktorá je medzi crossovermi skôr nadštandardná. Väčší formát umožnil dizajnérom vytvoriť splývavú siluetu kabíny a celkovo športovejší výraz. Arkana má väčšie logo, dynamickejšie tvarované nárazníky aj typické svetlá v tvare C, podobne ako vzadu. Obúvať bude 17– alebo 18-palcové disky, pričom priemer kolies je až 690 mm.


Na výber bude zo siedmich lakov karosérie, napríklad modrého Zanzibar Blue, červeného Fire Red a nového Valencia Orange, ktorá je vyhradená verzii R.S. Line. Tá bude vyšperkovaná aj červeným splitterom, červenými vložkami v nárazníkoch a dvojicou chrómových výfukov. Kabína, vychádzajúca z Capturu, ponúkne ešte viac miesta. Tak napríklad zadní cestujúci dostanú vďaka predĺženému rázvoru až 211 mm na kolená. V kufri zas bude 513 litrov pre batožiny. Len hybridná verzia bude o 33 litrov skromnejšia. Palubná doska používa digitálny prístrojový panel s uhlopriečkou 4,2, 7,0 alebo až 10,2 palca. Voľne stojaci infotainment má podľa verzie 7,0– alebo 9,3-palcový voľne stojaci displej. Konektivitu zabezpečujú platformy Apple CarPlay, Android Auto či štyri USB porty.


Ďalším bonusom platformy CMF-B je vyššia bezpečnosť. Arkana bude preto v Európe vybavená najmodernejšími asistenčnými systémami vrátane adaptívneho tempomatu, asistentu pre jazdu v kolónach, čítačkou dopravných značiek, udržiavaním v jazdnom prúde alebo aktívnym parkovacím asistentom, ktorý zvláda pozdĺžne, priečne aj diagonálne manévre. Autonómne brzdy registrujú chodcov, cyklistov a križujúce autá pri cúvaní. Pod kapotou sa udomácnili výlučne elektrifikované pohonné jednotky. Hlavný dôraz kladie Renault na hybridnú verziu E-Tech Hybrid, za ktorou stojí až 150 patentov. Tvorí ju atmosférický motor 1,6 SCe (68 kW), elektromotor (36 kW) a štartér-generátor HSG (15 kW), ktorý rekuperuje brzdnú energiu do li-ion batérie s kapacitou 1,2 kWh. Celá sústava je naladená na 103 kW.


Zvláštnosťou sériovo-paralelnej konštrukcie je absencia spojky. Otáčky dorovnáva elektromotor. Renault sľubuje hladkú jazdu a až 80 % jazdy v meste s vypnutým spaľovacím motorom, čo má znamenať 40-percentnú úsporu paliva. Chýbať nebudú ani dva mild-hybridy s motorom 1,3 TCe s časticovým filtrom a 12 V štartér-generátorom, v spojení s malým li-ion akumulátorom. K dispozícii budú dve výkonové verzie – 103 alebo 118 kW. Už slabší z mild-hybridov, ktorý dokáže krátkodobo využívať čisto elektrický režim do rýchlosti 75 km/h, by mal ušetriť asi osem percent benzínu. Obe verzie budú spojené so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou EDC. Aj Arkana môže počítať s voličom jazdných režimov Multi-Sense, ktorý upravuje nastavenie v módoch Eco, Sport a individuálnom My-Sense.


Na naftový motor aj pohon oboch náprav zabudnite. Emisné normy týmto technológiám nesvedčia. Arkanu bude Renault vyrábať pre európske trhy v juhokórejskom závode Samsungu v Busane. To je ďalší rozdiel v porovnaní s ruskou verziou, ktorá schádza z liniek moskovskej továrne aliancie Renault-Nissan. Do predaja sa má dostať ešte v prvej polovici tohto roka. Na ruské ceny môžeme však zabudnúť. Nová platforma, hybridný pohon a autonómne technológie na úrovni SAE 2 vystrelia cenu oveľa vyššie.

ZDROJ: auto.pravda.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené