Fun zóna

Späť na články

Nový Nissan Qashqai budú poháňať dve motorizácie. Poznáme technické detaily

Nový Nissan Qashqai bude k dispozícii nielen s benzínovým motorom 1,3 DIG-T vybaveným technológiou jednoduchého 12V mild hybridného systému, ale pre Európu predstavuje aj hybrid e-POWER. Značka tvrdí, že z variantov s pohonom 2WD a 4WD, šesťstupňovou manuálnou prevodovkou alebo novou prevodovkou Xtronic CVT a pohonom čisto elektrického motora technológie e-POWER ponúka mozňostí, z ktorých by si mal vybrať každý.

Mild hybridný 12V ALiS (Advanced Lithium-ion battery System) systém bude cenovo dostupnejšou hybridnou technológiou, ktorá poskytuje zvýšenie krútiaceho momentu, predĺžené vypnutie motora pri voľnobehu, rýchle opätovné naštartovanie a režim plachtenia do zastavenia [ iba CVT], so zlepšením úspory paliva i emisiami CO2 (-4 g / km).


Mild hybridný systém ALiS pridáva k celkovej hmotnosti vozidla iba 22 kg. Pri spomaľovaní sa energia získava rekuperáciou a ukladá sa do lítium-iónovej batérie. Táto energia je potom využívaná v režime Start-Stop, v režime plachtenia do zastavenia (iba verzia CVT) a na zvýšenie krútiaceho momentu benzínového motora. V režime plachtenia do zastavenia, pri rýchlostiach nižších ako 18 km / h a pri "aktívnom brzdení", sa motor vypne a akumulovaná energia sa použije na napájanie elektrických zariadení vozidla. To umožňuje predĺženie zastavenia motora a zníženie spotreby paliva. 

Systém e-POWER sa skladá z trakčnej batérie a pohonnej jednotky integrovanej s 1.5 l benzínovým motorom vybaveným variabilným kompresným pomerom s výkonom 115 kW (157k), generátorom elektrickej energie, meničom napätia a elektromotorom s výkonom 140 kW (190 k) podobnej veľkosti a výkonu, aký sa nachádza v elektromobiloch Nissan. Značka tvrdí, že e-Power kombinuje príjemné a plynulé lineárne zrýchlenie charakteristické pre elektromobil, ale bez potreby nabíjania.


e-POWER nie je klasický full-hybrid. Benzínový motor slúži iba na výrobu elektrickej energie, zatiaľ čo kolesá sú výlučne poháňané elektromotorom. To znamená, že spaľovací motor môže vždy bežať v optimálnych otáčkach a zaťažení, čo vedie k lepšej spotrebe paliva a nižším emisiám CO2 v porovnaní s tradičným typom pohonu.

Vďaka čisto elektrickému pohonu nedochádza pri akcelerácii k oneskoreniu ako pri tradičnom spaľovacom motore alebo hybridnom pohone. Pocitovo má Qashqai s e-POWER motorizáciou jazdiť ako elektromobil. Vo verziách e-POWER sú k dispozícii tri jazdné režimy: Standard, Sport a Eco. V režime Standard dosahuje výborné zrýchlenie a rekuperácia je nastavená tak, aby simulovala brzdenie motorom bežného benzínového vozidla. Režime Sport zlepšuje reakciu na pedál akcelerátora a redukuje vypínanie benzínového motora, najmä pri dynamickej jazde. Režim Eco maximalizuje úsporu paliva optimalizáciou riadenia batérie a umožnením vodičovi zvoliť si pre ekonomickú jazdu po diaľnici model dojazdu. Vo všetkých režimoch je možné zvoliť prídavný režim B. Zvyšuje sa tým účinnosť rekuperácie energie. 


Systém má pracovať veľmi ticho, podobne ako elektromobil, a je vyladený na najnižšiu úroveň hluku pri akcelerácii vďaka prepojeniu medzi otáčkami motora a rýchlosťou jazdy. Vodiči môžu monitorovať tok energie systému e-POWER na 12 ”TFT displeji a zároveň a kontrolovať stav systému.

ZDROJ: autozurnal.com

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené