Fun zóna

Späť na články

Renault 5: Ikona sa vracia na scénu!

Renault plánuje pod vedením nového šéfa Luca de Meo veľkú ofenzívu. Zbaví sa áut, ktoré ho ťažia, napríklad Espacu, Talismanu či Scénicu a naopak, privedie na svet celkom nové modely, prípadne oživí tie, ktoré ho najviac preslávili. Novú šancu majú dostať napríklad ikonické Renaulty 4 a 5. Ten prvý motorizoval Francúzsko v šesťdesiatych rokoch a ten druhý zas patrí do zlatého fondu aj vďaka nezabudnuteľnej verzii Turbo a úspechom v súťažiach rely.


Minimálne o R5 je už rozhodnuté. Napokon, šepkalo sa o tom už dávnejšie. Teraz však túto informáciu potvrdila sama automobilka na prezentácii novej stratégie. A okorenila ju hneď konceptom. „Dizajn prototypu vychádza z kultového modelu nášho dedičstva,“ povedal šéfdizajnér Gilles Vidal. A dodal, že zároveň stelesňuje všetko, čo má mať moderné auto súčasnosti. Asi preto neprekvapí, že nová generácia R5 dostane elektrický pohon. Renault je v tejto oblasti ako doma, tak prečo nevyužiť skúsenosti.


Renault Zoe patrí k najpredávanejším elektromobilom v Európe a Kangoo Z.E. je zas najpredávanejšou elektrickou dodávkou. Nie je tiež tajomstvom, že Renault čoskoro predstaví elektromobil novej generácie na báze konceptu eVision Mégane. Ten bude postavený na úplne novej modulárnej platforme CMF-EV s variabilnými rozmermi aj škálovateľnou kapacitou batérií. Navyše je tu sesterský Nissan so svojím Leafom, takže možností, ako oživiť R5, je naozaj neúrekom.


Kým však pôvodný Renault 5 sa vyrábal takmer výlučne s trojdverovou karosériou, novinka bude plnohodnotným päťdverovým hatchbackom. Aby sa ale čo najviac priblížil historickej ikone, dizajnéri ukryli zadné kľučky. Rozšírené blatníky zas evokujú ostrú verziu Turbo, ktorá vznikla kvôli homologizácii špeciálu v rely. Nechýba ani odkaz na typický nasávací otvor v prednej kapote, tentoraz má ale funkciu krytu konektora na nabíjanie.

Pripomeňme, že Renault 5 vyrábala automobilka v dvoch generáciách v rokoch 1972 až 1996. Vo výrobe ho nahradilo Clio. Podobný recept by mal využiť Renault aj pri reinkarnácii R4. Jednoducho, máme sa na čo tešiť. R5 bude pritom len jedným zo 14 nových modelov, ktoré Renault predstaví do roku 2025. Polovica z nich má byť čisto elektrických.

ZDROJ: auto.pravda.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené