Fun zóna

Späť na články

Prvé spoločné SUV Dacie a Lady je na svete

Renault pod vedením nového generálneho riaditeľa Lucu de Mea pracuje na novej stratégii pre nasledujúce roky, ktorá počíta hlavne s výraznejšími úsporami. Plány sa týkajú aj ďalších značiek skupiny, ako je Lada a Dacia. Tie v nasledujúcich rokoch čaká užšia spolupráca, ako potvrdilo vedenie Renaultu počas prezentácie svojej novej stratégie. Vedenie automobilky zdôrazňuje, že Lada a Dacia majú veľa spoločného, obe ponúkajú dostupná vozidlá, na ktoré sa majú zamerať aj v nasledujúcich rokoch. Pre zefektívnenie práce sa však ich organizácie priblíži, a tak budú mať ešte viac spoločného ako dnes. Aktuálne napríklad pritom Lada predáva kombi Largus, čo je niekdajšia Dacia Logan MCV. Prvým hmatateľným dôkazom tohto kroku je príchod Jeana-Philippa Salardú na post šéfdizajnéra značky Lada, doteraz totiž tento francúzsky dizajnér pôsobil práve v Dacii. Kľúčovou súčasťou týchto plánov je však výraznejšie zdieľanie techniky. Namiesto štyroch rôznych platforiem značky v priebehu najbližších rokov postupne prejdú na jedinú. Obe značky tak v nasledujúcich rokoch prezbroja na modulárnu platformu CMF-B. Pri Dacii už tento proces začína tento rok, túto architektúru totiž už používajú pri novej generácie Sandera a Loganu.


Dacia už predstavuje koncept nového kompaktného SUV, ktoré by stálo nad populárnym modelom Duster, čo je projekt údajne veľmi blízky výrobe. Dacia Bigster má s dĺžkou 4,6 metra ponúknuť priestor až pre sedem osôb, pričom je prispôsobená novým elektrifikovaným pohonom. Spolu s tým rumunská značka tiež odhaľuje nové, modernejšie pôsobiace logo. 


Toto SUV bude jednou zo siedmich chystaných noviniek Lady a Dacie do roku 2025. Tri chystá Dacia, štyri Lada s tým, že každá ponúkne jeden model segmentu C. "Dacia zostane Daciou," zdôrazňuje šéf rumunskej automobilky Denis Le Vot s tým, že naďalej bude ponúkať dostupné automobily. Zároveň však značka chystá vstup do kompaktnej kategórie, čo prinesie zvýšenie cien. Le Vot priznáva, že vďaka tomuto kroku priemerná cena predaného auta značky vzrastie, čo zlepší maržu a tým zisk. Kvôli zníženiu flotilových emisií sa potom aj v prípade Dacie počíta s hybridným pohonom, nový crossover Spring je dokonca čisto elektrický. Popri tom sa však naďalej počíta aj s pohonom na LPG, ktorý využije tiež ruská značka.

ZDROJ: auto.cz

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené