Fun zóna

Späť na články

Nissan finišuje s elektrickou štvorkolkou e-4orce. Dostane ju Ariya?

Nissan je priekopníkom v elektromobilite. Jeho Leaf bol svojho času vôbec najúspešnejším elektromobilom planéty. No konkurencia pribúda rýchlosťou blesku. Čoskoro by sme sa tak mali dočkať jeho druhej elektrickej novinky, teda ak nepočítame dodávku e-NV200. Predzvesťou očakávaného modelu sa stal vlaňajší tokijský koncept SUV Ariya s dĺžkou približne 4,6 metra. Malo by ísť o čosi, čo by sme mohli nazvať elektrickým X-Trailom. A spolu s ním sa s najväčšou pravdepodobnosťou predstaví aj elektrický pohon oboch náprav s výstižným názvom e-4orce.


Nissan tvrdí, že pri vývoji využil skúsenosti, ktoré získal v superšporte GT-R a jeho pohone ATTESA E-TS a luxusnom SUV Patrol, ktorý disponuje inteligentným pohonom oboch náprav. Dva elektromotory, každý na jedenej z náprav, by mali produkovať spoločný výkon 220 kW a krútiaci moment 670 Nm. To, samozrejme, sľubuje veľmi slušnú dynamiku v priamom smere, ale Nissan chcel viac. Aby sa auto vybavené systémom e-4orce ovládalo dobre za každých okolností, napríklad aj pri prudkých zmenách smeru jazdy. Preto disponuje e-4orce plynulou reguláciou výkonu na každé z kolies a tiež reguláciou brzdného momentu v záujme viesť vozidlo vo zvolenej trajektórii.

Za normálnych okolností delí systém hnací moment medzi nápravy v spravodlivom pomere 50 : 50. Ak je to však potrebné, môže sa meniť od 100 : 0 až po 0 : 100. Rekuperatívne brzdenie môže zase prispievať ku komfortu. Napríklad pri dojazde na červenú by viacej rekuperoval zadný elektromotor, čím by sa zvýšil brzdný moment zadnej nápravy a zamedzilo sa nakláňaniu karosérie vpred. Ďalším bonusom má byť špičková trakcia na povrchoch s nízkou adhéziou, zvlášť na snehu či ľade. E-4orce dokáže totiž na vznikajúce zmeny reagovať trikrát rýchlejšie ako mechanické systémy. Výsledkom má byť plynulý a sebavedomý rozjazd.



„Túto technológiu sme vyvinuli tak, aby pracovala nenápadne a nerušila vodiča,“ povedal Ryozo Hiraku, vedúci divízie pohonných systémov. „Chceme, aby sa aj vodiči, ktorí nemajú veľa skúseností, cítili príjemne a vnímali reakcie vozidla ako celkom prirodzené. Som presvedčený, že keď si ľudia zvyknú na systém e-4orce, bude pre nich prekvapujúce, ako odlišne sa správajú autá bez neho.“ Zatiaľ Nissan testuje technológiu na svojom Leafe+, do sériovej produkcie však už nemá ďaleko. Premiéra sériového crossoveru Ariya je totiž naplánovaná na rok 2021.

ZDROJ: auto.pravda.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené