Fun zóna

Späť na články

Renault zrejme chystá dvojicu elektrických SUV, obe predstaví v roku 2022

Prvá z dvojice elektrických noviniek by mala ponúknuť rozmery kompaktného SUV, zhruba na úrovni súčasného modelu Kadjar. Základom vozidla bude aliančné platforma CMF-EV a dojazd by sa mal podľa starších odhad pohybovať výrazne nad hranicou 420 km, vďaka čomu by malo vozidlo ponúknuť istotu aj pri cestovaní mimo mesto.


Druhou elektrickou novinkou by mal byť zrejme kompaktnejší model s vyšším podvozkom, ktorý sa pokúsi vyťažiť maximum zo súčasných trendov medzi zákazníkmi. Gilles Normand, šéf pre elektromobilitu v automobilke Renault, mal pre Autocar prezradiť nasledujúce: "Skôr než hatchback to bude crossover alebo SUV." Dodal však, že napriek vyššej stavbe podvozku by malo vozidlo ponúknuť nadštandardnú aerodynamiku. "Vo svete elektromobilov sme citliví na (aerodynamický) odpor: účinnosť (obtekanie) vzduchu okolo auta," uviedol Normand. Podľa jeho slov sa tak vďaka prepracovanej aerodynamike môžeme pri novom modeli tešiť na dojazd na úrovni až okolo cca 550 kilometrov.


Nové elektrické modely budú postavené na elektrickej platforme CMF-EV, ktorá je zdieľaná v rámci aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi. Nová platforma, predstavená spoločne s konceptom Morphoz, ponúka variabilitu v oblasti dĺžky, výšky i šírky. Podľa Normanda je však limitovaná na kompaktné a stredné veľké vozidlá. Pod kapotou konceptu Morphoz bola platforma osadená batériou s kapacitou 40 kWh, ktorá mala zabezpečovať dojazd okolo 400 km na jedno nabitie. Podľa Normanda by sme sa však u nových modelov mohli tešiť na dojazd výrazne vyššie - a to až k hranici 550 km. 


V roku 2022, kedy by mala byť dvojica nových modelov predstavená, chcú značky Renault a Dacia ponúkať dohromady celkom osem elektrických modelov. Väčšinu by mali tvoriť malé stroje, ako napríklad Renault Zoe, Twizzy alebo nová Dacia Spring. Vďaka väčším kompaktným modelom však Renault očakáva, že by mohol výrazne zväčšiť percento oslovených zákazníkov ."Zistili sme, že je priestor pod modelom Zoe, ale ešte väčšie očakávania sú nad modelom Zoe," uviedol Normand pre Autocar. "Ľudia si uvedomujú, že (moderné) elektromobily sú bezpečné, príjemné a zvládajú oveľa dlhšie trasy ako staršie elektromobily."

ZDROJ: auto.cz

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené