Fun zóna

Späť na články

Land Rover predstavil nový plug in hybrid. Spoľahne sa na elektricky ovládané brzdy

Automobilka Jaguar Land Rover (JLR) ohlásila novú plug in hybridnú jednotku. Prvýkrát sa objaví v modeloch Range Rover Evoque a Land Rover Discovery Sport. Ako prekvapenie sa môže javiť využitie len trojvalcového motora s objemom 1,5 l, hlavne keď hovoríme o aute veľkosti Discovery Sport. Výkon motora 147 kW je však dostatočný, najmä ak k tomu pripočítame elektromotor s výkonom 80 kW. 


V minulosti sme sa s rovnako veľkým trojvalcom stretli v plug in hybridnom BMW i8, kde nás presvedčil nielen výkonom, ale aj športovým zvukom. Vibrácie a typický drsnejší chod trojvalcového motora BMW potlačilo a rovnako k tomu musel pristúpiť aj Jaguar Land Rover. Nevieme si predstaviť majiteľa Discovery Sport, ktorý by akceptoval tieto neduhy. Hybridná jednotka sa spolieha na li-ion batériu s kapacitou 15 kWh. Evoque vďaka nej prejde na jedno nabitie 66 km (podľa WLTP) a Discovery Sport o 2 km menej. Podstatnou motiváciou pre JLR je zníženie emisií. Podľa papiera produkuje Discovery Sport P300e len 36g/km CO2. 



V praxi to znamená, že JLR môže predávať hybridné modely bez hrozby pokuty za prekročenie emisií. Reálny prínos k životnému prostrediu však závisí od "zelenej" elektrickej energie a frekvencie nabíjania vozidla. Nabitie prostredníctvom DC rýchlonabíjačky s výkonom 50 prípadne 100 kW z 0 na 80 % využiteľnej kapacity batérie zaberie 30 minút. Vozidlo totiž povolí nabíjanie s max výkonom 32 kW. Pri použití domáceho wallboxu s výkonom 7 kW si majiteľ na rovnaké nabitie počká 1 hodinu a 24 minút.


Celkový výkon hybridnej jednotky dosahuje 227 kW, vysoký je aj krútiaci moment s maximom 540 Nm. Menší Evoque vďaka tomu zrýchli na 100 km/h v priebehu 6,4 s, ťažšiemu Discovery Sport to trvá o 2 desatiny dlhšie. Oba dosiahnu v čisto elektrickom režime maximálnu rýchlosť 135 km/h, pri vyšších rýchlostiach sa elektromotor úplne odpojí z dôvodu zvýšenia efektivity jazdy. 



Elektromotor poháňa kolesá zadnej nápravy prostredníctvom 1-stupňovej prevodovky. Spaľovací motor je spojený s novou automatickou 8-stupňovou prevodovkou, ktorá je o 5 kg ľahšia ako 9-stupňová prevodovka v ďalších modeloch. Tradičný brzdový systém v plug in hybridných modeloch nenájdeme. Brzdový pedál je s brzdami (resp. riadiacou jednotkou) spojený káblom. JLR vidí ako výhodu tohto riešenia hladký prechod medzi rekuperáciou energie pri brzdení a klasickým "trecím" brzdením. Systém umožňuje rekuperovať energiu brzdením pri spomaľovaní až do preťaženia 0,2 g.

Pozrite si našu širokú skladovú ponuku vozidiel Land Rover a Jaguar v mimoriadnych jarných cenách. 

ZDROJ: auto.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené