Fun zóna

Späť na články

Elektrifikácii sa nevyhne ani Dacia

Dacia je považovaná za kráľovnú v pomere cena/výkon. Donedávna sa zároveň veľmi jednoduchá technika osvedčila aj na poli servisných nákladov. No európska legislatíva je čoraz prísnejšia a automobilky musia spĺňať nesmierne prísne limity CO2, ak nechcú platiť za každý gram navyše vysoké pokuty. Tie sa môžu veľmi ľahko premietnuť do vyšších cien áut. Dacia je značka, ktorá vyrába cenovo dostupné autá a práve týmto atribútom si získala srdcia motoristov. K cenotvorbe musí pristupovať oveľa citlivejšie ako "drahšie" značky. Idea cenovo dostupných, no zároveň praktických áut s vysokou úžitkovou hodnotou sa zapáčila nečakane aj zákazníkom na západoeurópskych trhoch a Daciu svojim spôsobom zaviazala. Každé navýšenie ceny môže úspech ohroziť.


Hon na emisie si však žiada zložitejšie technické riešenia. Jedným z nich je elektrifikácia. Elektrifikované autá, vybavené napr. mild-hybridnou technikou sú však na výrobu drahšie a celkovo zložitejšie. Tu vzniká konflikt záujmov, ktorý musí Dacia vyriešiť. Porozprával o tom predseda európskeho regiónu skupiny Renault, Philippe Buros v rozhovore pre magazín Automotive News Europe. 

Buros tvrdí, že Dacia sa v blízkej dobe elektrifikácii nevyhne. Dokonca tvrdí, že si ju vyžiadajú sami zákazníci. V minulosti si podľa neho kupovali Dacie najmú ľudia, pochádzajúci z vidieckych oblastí Francúzska, dnes však väčšmi zaujíma aj "mestských" zákazníkov z Paríža. A tí budú logicky chcieť elektrifikované modely. No zároveň očakávajú dostupnejšie ceny, ako pri materskom Renaulte alebo pri konkurencii. 

Masová elektrifikácia modelovej ponuky Dacia začne podľa Burosa za 2-3 roky, kedy aj technológia elektrifikácie bude cenovo dostupnejšou. Práve táto taktika Dacii vychádza už od počiatku úspešnej expanzie počnúc Loganom 1. generácie - vziať staršiu technológiu Renaultu, ktorá sa už "zaplatila" a ponúknuť ju o čosi neskôr. Platiť to má aj o elektrifikácii. „Dacia dostane všetko, čo už Renault v segmente elektrického pohonu má, či už hovoríme o hybridoch alebo elektromobiloch," hovorí Buros

ZDROJ: https://autozurnal.ta3.com/koniec-jednoduchym-autam-dacia-elektrifikacia

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené