Fun zóna

Späť na články

Dacia Jogger: Hybridný pohon so štvorvalcom 1.6 SCe prinesie do ponuky automatickú prevodovku

V roku 2023 do ponuky Dacie Jogger pribudne plne hybridná verzia s atmosférickým motorom 1.6 SCe, ktorú už poznáme z Renaultu Clio, Arkana a Nissanu Juke. Pôjde tak o najobjemnejší motor v Joggeri a celkovo najvýkonnejší pohon. Samodobíjateľný hybrid bude spárovaný s automatickou prevodovkou. S jeho príchodom tak do ponuky Joggeru pribudne konečne aj automat.

Základom hybridného pohonu Dacie Jogger bude, podobne ako v prípade Renaultu Arkana alebo Nissan Juke Hybrid atmosférické benzínové srdce 1.6 SCe zo spoločného vývoja s Nissanom. Spaľovací motor má nepriame vstrekovanie paliva, štyri valce, reťazový rozvod DOHC a pracuje v efektívnejšom Atkinsonovom cykle. Kvôli emisnej norme Euro 6d (platnosť od 1.1.2021) však dostal filter pevných častíc GPF. Samotný spaľovací motor ponúka 69 kW (94 k) a 148 Nm, pomáhajú mu však dva elektromotory.


Menší elektromotor má výkon 15 kW (20 k) a plní úlohu štartéra a generátora. Väčší produkuje 36 kW (49 k) a je súčasťou prevodovky. Kombinovaný výkon tohto hybridu v Arkane je 105 kW (143 k), v prípade Joggeru počítame s rovnakými hodnotami. Batéria má kapacitu 1,2 kWh. Na batériu dáva Renault záruku 8 rokov alebo 160 000 km. Počas tejto doby nesmie klesnúť kapacita batérie pod 63 %, inak ju vymenia. Totožné by to malo byť aj v prípade Dacie.

Najzaujímavejšou časťou hybridov E-Tech je použitá prevodovka. Ide o automatickú sekvenčnú skriňu bez spojky. S príchodom hybridu tak Jogger dostane konečne aj verziu s automatickou prevodovkou, dnes je k dispozícii iba 6-st. manuál. Spaľovací motor využíva štyri prevodové stupne, elektromotor sa pripája cez ďalšie dva prevodové stupne. Spojka chýba, radenie prebieha prostredníctvom elektronických aktuátorov a o synchronizáciu sa stará elektromotor. Hybridy E-Tech sa rozbiehajú stále na elektrinu. Teoretickou výhodou je komfortné, plynulé a zároveň rýchle radenie, jednoduchosť a nízka hmotnosť. Elektromotor a spaľovací motor vedia využívať "svoje" prevodové stupne nezávislé na sebe. Vďaka tomu mohli inžinieri naprogramovať až pätnásť rôznych pracovných režimov prevodovky. Menia sa automaticky. 

Dacia svoje prvé hybridné vozidlo ukáže už onedlho na autosalóne Paríži. Štart predajov je predbežne naplánovaný na jar 2023. 


ZDROJ: autozurnal.com

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené